Geef voor wormenhotels in de binnenstad

Print Friendly, PDF & Email

Duurzaamheid, dat kan toch alleen in de groene buitenwijken? Het kan ook in hartje Centrum! Bewoners en ondernemers van de Geldersekade hebben zich met succes ingezet in voor een ‘wormenhotel’ op de Bantammerbrug, een bak waarin wormen van groente-, fruit- en tuinafval hoogwaardige compost maken voor de geveltuinen. Het wormenhotel gaat midden maart open, dankzij een hoofdsponsor en donaties vanuit de buurt. Er is zelfs een beetje geld over. Lees verder over het plan voor een hotelketen in de binnenstad en geef ook voor andere wormenhotels!

Monument
De Bantammerbrug, een gemeentelijk monument, verbindt de Wallen met de Lastagebuurt. De brug is ontworpen door de Amsterdamse-Schoolarchitect Van der Mey, bekend van het Scheepvaarthuis (het Amrâth hotel). De lantaarns op de brug zijn van de bruggenontwerper Piet Kramer. Mede door de toegenomen drukte is de brug een ‘hotspot’ van onleefbaarheid. Horecaondernemers, toko’s en Airbnb-verhuurders gebruiken de brug als dumpplek voor grofvuil. Trouw ruimt de gemeentereiniging de rotzooi op, maar direct ontstaan er nieuwe Napolitaanse vuilnisbergen. De brug is ook een illegale taxistandplaats. En op de laad- en losplekken parkeren particulieren. Motoren en scooters belemmeren de vrije doorgang voor voetgangers.

Positief tegenwicht
De eerste stap was dat stadsdeel Centrum de bovengrondse glas- en papierbak weghaalt omdat daaromheen het afval wordt gedumpt. Maar er was meer nodig: een positief tegenwicht tegen wangedrag. En een manier om de vele bezoekers te laten zien dat de binnenstad geen pretpark is. Er wonen mensen met hart voor hun buurt. Zo kwamen we op een wormenhotel (zie foto onderaan deze pagina). Een groep buurtbewoners heeft zich opgegeven als beheerders. Zij voeden de wormen met rauw groenteafval, fruitresten en licht geveltuinafval. Restaurant Lastage doet mee.

Robuust ontwerp
Er bestaat een mogelijkheid om een wormenhotel in bruikleen te krijgen via de gemeente. Maar er is een wachtlijst voor volgend jaar. Daar komt bij dat het gemeentelijke ontwerp voor deze locatie niet robuust genoeg is. Daarom kiest het buurtinitiatief Bantammerbrug voor zelf aanschaffen van een wormenhotel van Le Compostier. De kosten zijn € 1900,-, training vrijwilligers en installatie inbegrepen.

Hulst
De plek van het wormenhotel had enige aanpassingen nodig. Er staat nu een fietsenrek. Eind januari verplaatst het stadsdeel dit naar de oostkant van het huisje. Verder zijn er rondom het wormenhotel drie cortenstalen plantenbakken nodig met prikstruiken erin. Deze beschermen het wormenhotel en geven extra schaduw en verkoeling. We hebben gekozen voor hulst omdat dit goed bij de Amsterdamse School past en omdat de rode besjes verwijzen naar de rode kleuraccenten van de bruggen van Piet Kramer.

Samenwerking met wijkcentrum en stadsdeel
Wijkcentrum d’Oude Stadt is zo vriendelijk geweest om dit buurtinitiatief te faciliteren. We kunnen gebruik maken van de bankrekening en de ANBI-status van het wijkcentrum voor de crowdfunding-actie. Zo komt het wormenhotel via een mooie samenwerking tot stand. En dat geldt ook voor het volgende wormenhotel. Op naar de hotelketen!

Het eerstvolgende wormenhotel komt in de Valkenburgerstraat. Een straat met veel verkeer en veel hotels die wel een groene & bewonersopkikker kan gebruiken.

Hoe steunt u vóór 31 januari 2018 de wormenhotels in de binnenstad?
Stort een bijdrage naar eigen keuze op: NL03INGB0004871888 t.n.v. Wijkcentrum d’ Oude Stadt o.v.v. WORMENHOTEL.

Het wijkcentrum is een ANBI stichting en u kunt uw donatie in mindering brengen op uw belastingaangifte 2017, mits deze uiterlijk 31 december 2017 van uw rekening is afgeschreven. Is dat bedrag afgeschreven in 2018 dan geen nood, u kunt u uw bijdrage in mindering brengen op uw aangifte 2018.
Mocht er meer dan de begrote kosten zijn binnengekomen voor het eerste wormenhotel, dan is uw bijdrage zeker niet verloren. Het wijkcentrum bewaart uw donatie in een fonds bestemd voor een volgend buurtinitiatief, om ook elders in de binnenstad een wormenhotel van de grond te krijgen.

Vul alstublieft ook onderstaand formulier in. Wij zullen allen die hun naam achterlaten en deze actie steunen dan op de hoogte houden.
Hartelijk dank voor uw steun.

Wijkcentrum d’Oude Stadt en tientallen individuele bewoners en ondernemers.

Stand

Uw gegevens:
Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld en niet gepubliceerd.

[caldera_form id=”CF5a080b5f2d210″]

Vragen?
Misschien heeft u vragen of opmerkingen over het buurtinitiatief Wormenhotel Bantammerbrug. U kunt ons ook mailen op stichtinggeldersekade.org@gmail.com. Wilt u ook een wormenhotel in uw buurt? Bent u benieuwd hoe u het wijkcentrum d’Oude Stadt op andere manieren kunt helpen? Of hoe het wijkcentrum u kan helpen met uw idee of probleem? Neem dan contact op met wijkcentrum@oudestadt.nl