TNO: CityTrees werken echt niet

Print Friendly, PDF & Email

TNO onderzocht modelmatig (met de computer), of de CityTrees werken. De CityTrees hoefden voor dat onderzoek niet eens in de Valkenburgerstraat te staan. Hun conclusie: CityTrees werken echt niet. Maar dat wisten bewoners in de Valkenburgerstraat en ook het vorige college anderhalf jaar geleden al (tenzij je ze dwars op de weg zet).

De symboolpolitiek van wethouder Litjens, het geloof in techniek van de huidige wethouder, anderhalf jaar experimenteren met de gezondheid van bewoners en € 200.000,- verder dus.

Wethouder Dijksma laat in haar brief van 22 mei 2019 droogjes weten wat in het TNO-rapport staat. En dat is dat: minder dan 1% fijnstof wordt afgevangen door de CityTrees, maar leveren 0,5% meer stikstofdioxide op (aan de gevels).

Wethouder Dijksma: “Deze techniek is niet geschikt om ingezet te worden langs drukke verkeersaders in Amsterdam.”

Ook meldt de wethouder dat de koop van die 7 CityTrees (een is 6 januari 2019 omvergereden) niet doorgaat. De leverancier en verhuurder van de CityTrees, haalt deze op korte termijn weg. De straat wordt in de oorspronkelijke staat hersteld.

En daar laat de wethouder het bij, zonder enige maatregel in het vooruitzicht te stellen om de bron van alle vervuiling, het verkeer, nu eens echt aan te pakken. Niet in de Valkenburgerstraat en ook niet op andere plekken). In de Raadscommissie Mobiliteit, Luchtkwaliteit, Duurzaamheid van 13 juni 2019 staat dit onderwerp op de agenda als Ter Kennisname (TKN 11)

Bijlagen