Print Friendly, PDF & Email

Bewoners Amsterdam vragen zich af

of zij geen recht hebben op nachtrust.

Ingezonden noodkreet van Jaap uit De Pijp: “Gezocht: lange ladder”

Niet alleen in de binnenstad wordt de slaap verstoord. Jaap die in De Pijp woont, wordt in het weekend, maar ook door de week, geregeld wakker gemaakt door lawaaiige gasten. “Veelvuldig zijn er de zuipschuiten (mannen en vrouwen!) die ‘s nachts schreeuwend, zeer luid pratend, dansend en

zingend door de straat gaan.” Hij wil spandoeken ophangen en is op zoek naar een lange ladder.

“NATUURLIJK hebben wij recht op nachtrust,” schrijft Jaap (naam en adres bij de redactie bekend). “En daar strijden we voor. Dooddoeners als “maar dit is wel Amsterdam”: aan m’n hoela. Asociaal gedrag is altijd en overal onacceptabel!!!

Ter informatie: ik woon op de eerste verdieping (voorkant!) in een straat in De Pijp vlakbij enkele

uitgaansgelegenheden. Tja, het is flink slikken als het om dag- en nachtrust gaat. De bewoners in de straat produceren het nodige asociale kabaal. En natuurlijk ook passanten - met een piek op vrijdag en zaterdagnacht (tot 4 uur ’s nachts!).

Door-de-weeks maak je echter ook het nodige mee. Een paar voorbeelden:

1) Maandagnacht: om 3.00 uur word ik bewust van gepraat buiten op straat. Zitten er twee klaplopers pal voor mijn raam op de stoep te lullen. Ik zeg niks en kijk. Ze zien me. Ze snappen me en krassen op.

2) Maandagnacht 3.20 uur. Gerammel aan een fiets. Na 10 minuten kijk ik. Fietsendief? Nee, een exotische dame (geen idee waar ze woont) met veel bagage is 10 meter van mijn raam haar fiets aan het stallen. Daarna loopt ze met al haar bagage weg. Bizar gedoe midden in de nacht.

3) Dinsdagnacht: 3.30 uur. Een vrouw komt luidkeels lullend door de straat met iemand anders. Ik word er wakker van. Als het warm is, heb je immers de ramen open staan op de kiepstand.

Veelvuldig zijn er de zuipschuiten (mannen en vrouwen!) die ‘s nachts schreeuwend, zeer luid pratend, dansend en zingend door de straat gaan. Daar word je moe van.

Tot slot nog de asocialen, die op benzinescooters door de straat scheuren en onnodig lang ‘gassen’ op de plaats van bestemming. Geprezen de dag dat Amsterdam ze verbiedt en elektrische scooters de norm worden.”

Het enige wat werkt is veel handhavers en torenhoge boetes. Vindt Jaap. Maar dat zal nog wel even duren en daarom komt hij zelf in actie: “Ik ben van plan actie te gaan voeren voor de leefbaarheid in mijn straat. Ik wil in de bomen voor de deur grote spandoeken gaan ophangen.” Jaap gaat de

gemeente geen toestemming vragen, want hij is er helemaal klaar mee. De tekst heeft-ie ook al bedacht: SILENCE IS GOLDEN. Het enige wat ontbreekt is een lange ladder van 4 tot 5 meter. Is er iemand die zo’n ladder heeft en aan Jaap kan uitlenen? Stuur ons een e-mail via: nachtrust@oudestadt.nl , dan brengen we je met hem in contact.

Recht op Nachtrust:

een nieuw initiatief met een duidelijk doel: Nachtrust

via Wijkcentrum d'Oude Stadt, Kerkstraat 123,

1017 GE Amsterdam

Contact: