Print Friendly, PDF & Email

Bewoners Amsterdam vragen zich af

of zij geen recht hebben op nachtrust.

Ingezonden noodkreet van Ans: “Er wordt wekelijks geplast tegen de ruiten”

Ongeveer 20 jaar terug begonnen de onrustige nachten. Er hangen A4’tjes op haar slaapkamerraam aan de grachtzijde met de vraag of mensen rustig willen zijn, want “hier slapen mensen”. Het mag allemaal niet baten, zelfs haar ramen zijn eens ingeslagen.

Beste buurtbewoners binnenstad,


Mijn naam is Ans (naam en adres bij de redactie bekend) en ik woon 44 jaar aan een gracht in het souterrain! Sinds twee jaar hangen er A4’tjes op mijn slaapkamerraam aan de grachtzijde met tekst in het Nederlands en Engels om a.u.b. rustig te zijn, want er slapen mensen. Tot grote hilariteit van alle toeristen én Nederlanders wanneer ze het lezen in het voorbijgaan.

Ik kan stellen dat de ellende ongeveer 20 jaar geleden begon. Voordien was het redelijk rustig! Ik werkte op de verdieping boven mij en mijn kinderen en kleinkinderen wonen ook in Amsterdam, dus

verhuizen is geen optie. Ik heb ooit aangifte gedaan omdat jongeren mijn ramen insloegen uit baldadigheid. Vlak voor mijn raam doen dronken types ’s nachts hun behoefte, dat wil zeggen: zij plassen tegen de voordeur en die plas loopt naar binnen. Een maand geleden zaten twee jonge vrouwen te poepen voor mijn raam en plassen tegen de ruiten is wekelijks het geval.

Vorige week werd ik weer wakker van volwassen mannen die lachgas hadden gebruikt – heel veel aan de capsules en ballonnen te zien - en die vervolgens als een baby op straat lagen te krijsen. Voor de goede orde, ik heb geen dubbele ramen. Volgens mijn huiseigenaar mag dat niet van Monumentenzorg.

Er is een stoep naar de bovenverdiepingen, gedeeltelijk zit mijn slaapkamerraam daarachter, en

die stoep wordt gebruikt om te blowen, wat weer bij mij naar binnenkomt door een schuifraampje bedoeld voor frisse lucht! Ook wordt er gegeten, net als aan de waterkant, en laten ze de rotzooi allemaal liggen - met ratten als gevolg. Dat doen ook de mensen van de idioot veel boten met

harde muziek: aanleggen voor m’n deur, op de kant gaan staan schreeuwen, drinken, eten en alles achterlaten!

Ik sta midden in de nacht vaker op straat dan dat ik mijn bed zie, om ze vriendelijk te verzoeken wat

rustiger te doen wat weleens gehonoreerd wordt. Inmiddels heb ik een slaapplaats gecreëerd op een rustige plek in huis om daar naartoe te vluchten, zoals afgelopen nacht. Een auto met 4 mannen erin schreeuwden en gingen tekeer omdat een raam was ingeslagen en er spullen waren gestolen en zij belden bij mij om 5 uur aan, om te vragen of ik een camera had hangen die de daad had vastgelegd. Nee dus. De politie kwam niet, ze gingen door het lint en ik zocht voor een paar uurtjes nog de rustige plek in huis wat niet echt een kamer is, maar behelpen. Ik kan zo nog uren doorgaan, in de wetenschap dat ik niet de enige ben.

Ik woon niet ver waar de burgemeester woont. Heb er zelfs met Eberhard van der Laan over gesproken toen we allebei naar huis liepen na een huldiging van een buurtbewoner waar we allebei aanwezig waren.

Dit jaar ga ik 3 maanden naar Spanje, overwinteren, ik verheug me er nu al op! Een rustige plek gelukkig! Wat zal ik heerlijk slapen! Succes met alle inspanningen om de stad wat rustiger te krijgen voor de bewoners.

Vriendelijke groeten, Ans

UPDATE 10-09-2019: De noodkreet van Ans is naar de burgemeester gestuurd.... Wij wachten af.

Recht op Nachtrust:

een nieuw initiatief met een duidelijk doel: Nachtrust

via Wijkcentrum d'Oude Stadt, Kerkstraat 123,

1017 GE Amsterdam

Contact: