Kaart horeca

Print Friendly, PDF & Email

De gemeente zet weer heel nuttige dingen online, al kun je ze vaak moeilijk vinden. Loop je wel eens op straat en denk je hé wat een rare plek voor een terras, mag dat wel? En sinds wanneer? U kunt het allemaal opzoeken. Er is een kaart met alle horeca-gelegenheden, van simpele snackbar tot sjiek hotel.

Nuttig?
Op deze kaart vindt u wat voor horeca er op een bepaalde plek zit, hoe lang de vergunning geldig is, openingstijden, en eventuele terrasgrenzen. Het lijkt een recent bijgewerkte versie.
Ga een beetje spelen met de rondjes met cijfers erin, in-en uitzoomen. Je kunt wel of geen terrassen laten zien, of filteren op een of meer types horeca. Cultureel of alcoholvrij. Coffeeshops of zaalverhuur.

U kunt dan zien of het terras op die rare plek een vergunning heeft. Als een terras overlastgevend is en klachten helpen niet, dan kunt u zien tot wanneer de vergunning loopt. Verhoog de druk dan voor die tijd met klachtenmeldingen bij de gemeente, en met brieven naar de afdeling VTH: Vergunningen, Toezicht en Handhaving. Verlengingen van vergunningen worden namelijk niet bekendgemaakt, zodat u nooit weet wanneer u bezwaar kunt maken tegen verlenging. Zo wel.

Fouten
Hoe lang deze versie online staat weten we niet. Een paar jaar geleden was er al zo’n kaart, maar die zat boordevol fouten. Onze eerste indruk is dat deze kaart nu wel goed is.
Eventueel kunt u het natuurlijk aan de gemeente laten weten als er volgens u iets fout is. Maar hoe? Als je de link aanklikt kom je op een algemene contactpagina.

We hebben er al een ontdekt: we typen Reguliersdwarsstraat in en we vinden de straat niet. Geen nood, de Reguliersbreestraat vind ‘ie wel, en dan zakken we gewoon een klein beetje naar beneden af.

Dan zien we opeens iets dat echt niet met de werkelijkheid overeenkomt. Dat terras bij gebouw de Bazel, dat al heel lang (sinds 2016?)  bestaat en waar je dit jaar soms zo moeilijk langs kan: daar staat helemaal geen terras ingetekend. Is dat dan toch illegaal? Gekker nog: helemaal geen horeca, ook geen additionele of culturele horeca. Maar er is al sinds jaar en dag op de eerste verdieping café de Bazel, voor de bezoekers van het Stadsarchief, van tentoonstellingen, enz.

Dat gaan we uitzoeken. We hopen dat het ergens landt, want op eerdere klachten en de vraag of dat terras wel legaal was is geen antwoord gegeven.