3 Mupi’s verdwijnen, maar …

Print Friendly, PDF & Email

Westerkerk, Muntplein en Sint Antoniesluis

In 2019 werden in het Centrum vergunningen verleend voor tientallen digtale MUPI’s, waarvan de meeste er al lange tijd stonden. Op 10 oktober 2019 werd voor 4 bestaande MUPI’s de vergunningsaanvraag afgewezen, 3 daarvan staan er nog steeds. Daar lijkt een eind aan te komen..

De MUPI die op het Leidseplein bij het Hirsch gebouw stond was verkeersgevaarlijk bevonden en verdween vrij snel. Maar die bij de Westerkerk, op het Muntplein en op de Sint Antoniesluis bleven maar staan. Er werden klachten ingediend. De VVAB (Ver. Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad) deed een handhavingsverzoek. Het stadsdeel scheen JCDecaux de tijd te geven om een nieuw plekje te vinden.

Er gebeurde niets. En toen werd de MUPI op de Sint Antoniesluis van een nieuw scherm voorzien! We verloren ons geduld en dienden op 10 mei 2021 een handhavingsverzoek in. Anderhalf jaar was toch meer dan tijd genoeg om die dingen ergens anders neer te zetten? In de tussentijd kwamen er alsmaar meer digitale MUPI’s bij. In de hele stad, en ook in het Centrum.

We kregen gelijk. Op 10 september ontvingen we bericht dat het handhavingsverzoek was toegewezen: er was inderdaad een overtreding geconstateerd. Op 19 juli was daarom een voornemen tot een last onder dwangsom naar de overtreder gestuurd, desondanks werd op 25 augustus geconstateerd dat de MUPI’s niet waren verwijderd. JCDecaux heeft in een zienswijze nog even tegengeprutteld, maar dat mocht niet baten. Het voornemen werd een besluit. Het bedrijf krijgt nog de tijd tot uiterlijk 31 december 2021 om de MUPI’s volledig te verwijderen.

Maar …
De MUPI’s verdwijnen niet echt: ze krijgen gewoon ergens anders een plek. Die op de Munt komt als nummer zoveel op het Rokin, die op de Westermarkt gaat naar de Rozengracht, en die op de Antoniesluis komt een stukje verderop in de Jodenbreestraat terecht. En alsof het niet op kan, komt er ook nog weer een nieuwe bij op de Vijzelgracht. Ook zijn de vergunningen voor steeds langere tijd geldig. Was het voorheen tot in 2027 (eind van het contract?), de nieuwste vergunningen gelden tot 31 december 2028.
Komt er ooit een eind aan?