Bevrijd van de mupi

Print Friendly, PDF & Email

5 Mei 2021: de Sint Antoniesluis bevrijd: de mupi uit 2016 die toen zo superstorend was, is weg. Het onderzettertje staat er nog met een feestelijke strik eromheen. Helaas: op 7 mei was ‘ie weer terug.

In 2016 stond hier een van de eerste digitale reclamezuilen, met aan de achterkant nog een tijdje de analoge (papieren) plattegrond voor wandelaars. Aan de digitale kant woest bewegende beelden (filmpjes). Dat was een proef, die (door suffigheid van het stadsdeel?) nooit fatsoenlijk geëvalueerd werd. En toen stonden er binnen de kortste keren een stuk of 30 van die dingen flitsende reclamefilmpjes te vertonen in de openbare ruimte van de binnenstad.

Deze op de sluis heeft zelfs nog eens een pratende Nutellapot vertoond, die nietsvermoedende voorbijgangers aan het schrikken maakte. Met reclamemeisjes erbij die mensen lastig vielen, tot grote verontwaardiging van buurtbewoners. Dat heeft geen vervolg gehad, en geluid vanuit buitenreclame is gelukkig verboden.

Het heeft wel drie jaar geduurd voor filmpjes verboden werden, en nog langer voor ze ook uit het straatbeeld verdwenen waren. Nu zijn iedere 6 seconden beeldwisselingen toegestaan, die afhankelijk van lichtsterkte en kleur ook nog behoorlijk kunnen flitsen. Niet prettig als je woonkamer erop uitkijkt. Vier mupi’s hebben geen vergunning gekregen toen die in 2019 werd aangevraagd. Deze was er een van. Inmiddels alweer twee jaar gedoogd geweest, “tot er een nieuwe locatie was gevonden”.

NASCHRIFT: de bevrijding is opgeheven. Op 7 mei werd het ding helaas weer teruggeplaatst. Toch maar weer eens een handhavingsverzoek. Anders komen we er nooit achter hoe dit kan.

De filmpjes zijn uit 2017, daaronder de situatie in de ochtend van 7 mei 2021. Het was blijkbaar niet de enige afgelaste bevrijdingsactie, er staat er nog een op de kar.

1 reactie

 1. Richard Bakker schreef:

  Dergelijke mupi’s staan dus ook in metrostations en bij uitvalswegen (daar zelfs als billboards).
  Vanuit gezondheidsperspectief zijn dergelijke MUPI’s uitermate ongewenst. Lichtflitsen kunnen namelijk bij 3-5% van de epilepsiepatienten een aanval uitlokken.
  https://wikikids.nl/Epilepsie

  Ikzelf ben epilepsiepatient en ervaar momenteel forse hinder van dit type electronische MUPI’s.
  Het ‘oude’ type (star of met ‘rollende reclame’) levert echter geen risico op.

  Het ‘knetterlinkse’ gemeentebestuur van Amsterdam en het verzelfstandigde GVB doen net alsof hun neus bloedt. Men kiest voor het grote geld en vercommercialiseert de openbare ruimte op grote schaal.
  Die Noord-Zuidlijn moet immers afbetaald worden…