Stem van Centrum

Print Friendly, PDF & Email

Stadsdeelcommissievergadering 18 juni: Stem van Centrum weer op de agenda. Het voorstel van een bewoner om er maar helemaal mee te stoppen. Hij kreeg ruim de gelegenheid om zijn standpunt toe te lichten. Zijn kritiek richtte zich in eerste instantie op de beperkte macht van de stadsdeelcommissie in het huidige bestuurlijk stelsel: ergens een paar prullenbakken plaatsen zou misschien nog wel kunnen lukken, maar iets gecompliceerders ligt toch meer op het terrein van de centrale stad. Eigenlijk houd je de bewoners dus voor de gek. Zelf had hij eerder twee plannen ingediend, en hoort er nu nooit meer iets van.

De leden van de stadsdeelcommissie vonden De Stem van Centrum wel heel belangrijk en de commissie kan de plannen wel degelijk onder de aandacht brengen bij degenen die er echt over gaan.  Over de groene trambanen: er is vooruitgang. Er komt er een op de Nieuwezijds Voorburgwal.

Micha Mos, stadsdeelbestuurder, neemt de gelegenheid om mee te delen dat de Watertuinen Nieuwe Keizersgracht helaas niet door kunnen gaan. Het ogenschijnlijk zo simpele plan past niet in het bestemmingsplan en blijkt ingewikkelder te zijn dan het leek. Met de bewoners zal gepraat worden over andere manieren om de overlast op te lossen.

Wel geeft de commissie toe: het schort aan communicatie op de website over wat er nu met de aangenomen plannen/ideeën gebeurt. Daar wil de commissie wat aan gaan doen. Er wordt een werkgroep gevormd, de inspreker werd uitgenodigd mee te doen. Die uitnodiging heeft hij aangenomen. Het voorstel is dus niet aangenomen, maar de vergadering ging wel over tot de orde van de dag. U kunt het allemaal HIER beluisteren.

d’Oude Stadt eerder hierover: Kijk eens naar alle eerdere ideeën (onder Plannen). Veel in behandeling, een paar afgerond. Bijvoorbeeld Jonas Daniel Meijerplein. Klik. Rechts status: “Dit voorstel is uitgevoerd. Lees daar meer over op deze pagina”. En daar staat dat dit voorstel van eind 2017 in maart 2018 is afgewezen. Dat werd dan op 10 april 2019 gepubliceerd.
In behandeling: o.a. watertuinen, sept 2018. “Dit voorstel is uitgevoerd. Lees daar meer over op deze pagina”. Grapje? Verborgen tekst? De stand van zaken vind je bij de andere ook niet. Bij plannen uit 2017, bv. flitspaal Prins Hendrikkade zou je toch wel eens tussentijds enkele updates mogen verwachten.

Stem van Centrum en Centrum Begroot
Het vertrouwen in de politiek terug door Stem van Centrum, meende Raphael van Kraaij, lid stadsdeelcommissie te bespeuren. En Neeria Oostra (idem) ziet meedenken toegankelijker worden (?) en blijft scrollen. Er zijn al tijden geen ideeën meer gelanceerd op Stemvancentrum, en dat zal alles te maken hebben met het ontbreken van terugkoppeling. Niet alleen naar de indieners van de plannen, maar ook naar de belangstellenden die al of niet voor of tegen zo’n plan gestemd hebben.

De aandacht van de bewoners is eerder dit jaar verschoven naar een ander experiment: Centrum Begroot. Iedereen weer dol enthousiast. Laten de ambtenaren, het stadsdeelbestuur en de leden van de stadsdeelcommissie het vertrouwen niet weer beschamen. Door op de website per plan met de vereiste hoeveelheid stemmen te laten zien wat ermee gebeurt en waarom (niet).

3 reacties

 1. Loes Buisman schreef:

  Het Parool had vooraf ook al een prachtige column hierover van Patrick Meershoek
  https://tinyurl.com/y5f4f7fs

 2. ReindeR Rustema schreef:

  Ah. Vandaag toevallig een blogposting geschreven over dat de reactie op een plan zoekt naar redenen waarom iets niet kan. Geen voordeel van de twijfel.

  https://rustema.nl/mijn-deelname-aan-centrum-begroot/

  • Loes Buisman schreef:

   Er zijn weer briljante schrijvers ingehuurd voor deze klus. Steeds nieuwsgieriger naar wat er wel “haalbaar’ is.