Luchtwachters in actie

Print Friendly, PDF & Email

Zaterdag 13 oktober 2018 waren Luchtwachters in de weer om op diverse vieze, ongezonde straten spandoeken op te hangen. Om het recht op gezonde lucht onder de aandacht te brengen bij de pers, de gemeente en andere Amsterdammers. De actie was ook in andere steden.

Gezonde lucht moet, Amsterdammers ademen roet. Dat kan zo niet langer! Ondanks dat de stad zegt de strenger WHO normen na te streven, zijn er nog steeds straten waarvan de luchtkwaliteit ondermaats is en ver boven de Europese normen zitten. Nog steeds wordt er nog niet genoeg gedaan tegen de luchtvervuiling. Er moet echt een tandje bij. Zeker in de meest vervuilde straten. De spandoeken laten zien welke straten dat zijn.

Het tempo waarin alles wordt gedaan, is te traag, alsof we alle tijd hebben. Door niks te doen blijft de gemeente burgers blootstellen aan gezondheidsrisico’s, terwijl er een zorgplicht is, juist op dit aspect. De rechter is daar heel duidelijk over geweest.

Daarom voerden Luchtwachters Amsterdam zaterdagmiddag actie voor serieuze maatregelen die tot gezondere lucht leiden. In verschillende knelpuntstraten in Amsterdam werden spandoeken opgehangen met treffende slogans.

Achtergrond
De politiek is op reces geweest, politici zijn tijdens hun vakantie even ingedut, maar de Luchtwachters laten zien dat ze er nog zijn! De gemeente mag luid en duidelijk zien en horen dat gezonde lucht van levensbelang is voor iedereen en dat het vonnis van de rechter zo snel mogelijk moet worden uitgevoerd om de knelpunten op te lossen. Dit artikel in het Parool met als titel “Verwachte verbetering blijft uit: lucht in de stad nog net zo vies” laat duidelijk zien waarom actie hard nodig is. Lees ook: Auto’s en luchtkwaliteit

Bekijk hier het filmpje van AT5