Klachten SOHO? Meld ze.

Print Friendly, PDF & Email

Vorig jaar hebben bijna 50 omwonenden van SOHO House en wijkcentrum d’Oude Stadt bezwaar aangetekend tegen de exploitatievergunning van SOHO. De aanleiding was de overlast die omwonenden hadden ervaren, niet alleen bij de opening, maar ook daarna. De bezwaren zijn door de gemeente ongegrond verklaard, en er is beroep aangetekend bij de rechtbank.

De rechtszaak zal naar verwachting eind van het jaar plaatsvinden. Tot 10 dagen voor de zitting kan nog gereageerd worden op de verweerschriften van de gemeente en SOHO.

Zie ook ons eerdere bericht (september 2018)

Oproep aan omwonenden

De overlast die men ervaren heeft, of nog steeds ervaart, kan van alles zijn. Vooral muziek, zelfs met dj’s vanaf het dakterras en het zwembad, of vanuit andere ruimtes. Muziek in horeca mag buiten niet hoorbaar zijn. En uiteraard niet in uw woning. Dreunende bassen ook niet.
Ook is er wel lichtoverlast gemeld: verlichting die fel in woningen naar binnen schijnt.
Overlast van de vele fietsen van de gasten. Rookpauzes onder uw raam.

Meld overlast
Als u overlast ervaart/hebt ervaren van SOHO House, dan is het heel belangrijk om het te melden bij de gemeente. Ook als u het al hebt gemeld aan SOHO. En ook als het wat u betreft eenmalig is, Zonder registratie van overlast kan de gemeente immers beweren dat er geen overlast is en dat de vergunningen dus ongewijzigd in stand kunnen blijven.

Daarvoor kunt u (doorgaans ook ’s avonds en in het weekeinde) 14020 bellen. Daarnaast kan online (ook achteraf) het volgende formulier worden ingevuld: https://meldingen.amsterdam.nl/incident/beschrijf

Laat het ook aan ons weten
Als u een melding van overlast doet, wilt u die dan ook aan ons doorgeven via wijkcentrum@oudestadt.nl ?

  • Bij een telefonische melding: stuur ons een email met daarin datum en tijdstip overlastmelding, en de inhoud van de melding.
  • Bij een online melding kunt u het ontvangstbericht dat u krijgt aan ons doorsturen.

Wij sturen de meldingen dan door naar de vertegenwoordiger van de omwonenden. Wij willen diens email adres hier niet algemeen bekend maken.

Video opnamen
Voor het beroep zou het ook helpen om video opnamen van geluidsoverlast te hebben. Enkele tot op heden gemaakte video opnamen zijn reeds doorgestuurd naar de Omgevingsdienst. Video opnamen kunnen gewoon met een smart phone worden maakt. Idealiter bevat die opname niet teveel achtergrondgeluid van bijvoorbeeld vliegtuigen, scooters en auto’s. Indien er langere opnamen worden gemaakt zijn er echter altijd wel gedeeltes waarop niet veel passerend verkeer te horen is.

Het helpt als u dergelijke video opnamen van Soho House maakt en die in zijn geheel (zonder edits) doorstuurt. Ook weer via wijkcentrum@oudestadt.nl Grote bestanden kunt u bv. sturen met behulp van WeTransfer (let op: kan met de gratis versie, dus u hoeft geen geen “Plus versie te downloaden).