Herinrichting Amstel

Print Friendly, PDF & Email

Behalve de paaltjespilot waarmee rondrijdende taxi’s in het noordoostelijke deel van de Nieuwmarktbuurt omgeleid moeten worden op do-vr- en za-avonden en -nachten, krijgt het zuidelijke deel van de buurt ook nog te maken met het extra verkeer van de omleidingen vanwege de herinrichting langs de Amstel.

Pilot
Werd er in de bewonersbrief over de pilot nog gesuggereerd dat de toegang tot de Sint Antoniesbreestraat beperkt zou worden, nu blijkt dat niet waar te zijn: het paaltje om autoverkeer tegen te houden is geplaatst aan de oostkant van de Nieuwmarkt, bij het begin van de Antoniesbreestraat. Autoverkeer vanuit de onbelemmerde Antoniesbreestraat wordt daardoor linksaf langs de zuidkant van het plein gedwongen en vervolgens naar de even zijde van de Kloveniersburgwal. Een nieuw taxi-rondje geboren via de oneven zijde? Nee, daar komen paaltjes zodat auto’s de Zandstraat in gestuurd worden. Daar komen ze dan weer via rondje Zandwarsstraat en Raamgracht weer op de Kloveniersburgwal terecht.

Amstel omleidingen
Het bovenstaande kaartje gaat daar niet over, maar maakt de verkeersstroom wel duidelijk. Het betreft de omleiding van al het autoverkeer dat dag en nacht via de Blauwbrug de Amstel neemt om bij de Munt te komen. Dat wordt van 28 mei tot 1 november 2018 omgeleid omdat het stuk Amstel tussen Blauwbrug en Munt wordt aangepakt. Zie de bewonersbrief.
Vanaf het Mr. Visserplein wordt dat verkeer richting Munt de Jodenbreestraat en Antoniesbreestraat in geleid, om dan de route via de zuidkant van de Nieuwmarkt te nemen. Via even zijde Kloveniersburgwal via de Nieuwe Doelenstraat richting Munt.

Ook fietsers worden omgeleid, en er is een langere autoroute via de Weesperstraat en Vijzelstraat. Zie de kaarten op amsterdam.nl.

Niet blij
De bewoners van de Jodenbreestraat, de veel smallere Sint Antoniesbreestraat, en de Kloveniersburgwal zullen deze zomer niet blij zijn met de verkeerstoename. De bewoners rond de zuidkant van het Nieuwmarktplein houden hun hart vast voor de verkeerschaos, het geschreeuw en getoeter in de weekendavonden en nachten. En ongelukken vanwege de voetgangersdrukte op dat punt.

De herprofilering
Details over de herprofilering Amstel kunt u HIER vinden.
Alles wordt rood, van de gevels tot aan de walkant, op de trottoirbanden na.