Amsterdam Sounds

Print Friendly, PDF & Email

De gemeente Amsterdam, Waag en de Ombudsman Metropool Amsterdam starten een gezamenlijk experimenteel project over geluidsoverlast in Amsterdam: Amsterdam Sounds. De eerste pilot start dit najaar, in de Leidsepleinbuurt. Op 7 november organiseert Waag binnen het project Amsterdam Sounds een meetsafari in de stad. Geïntroduceerd worden de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van sensortechnologie voor geluidsoverlast en gaan deelnemers ook zelf aan de slag met het meten en opnemen van geluid rond de Waag.

Amsterdam Sounds
Het project Amsterdam Sounds bestaat uit diverse pilots, burgermetingen en bijeenkomsten om geluidsoverlast op verschillende locaties in de stad in kaart te brengen. Door data samen te verzamelen met behulp van nieuwe sensortechnologie kan ook samen gezocht worden naar oplossingen. Deze aanpak heet Citizen Sensing.

Met verschillende open-source sensoren is het mogelijk om soorten geluid te herkennen en het geluidsniveau vast te stellen. Amsterdam Sounds is een uniek en experimenteel project, dat als aanvulling dient op de huidige aanpak van de gemeente. Het doel van het project is om met handhavers, experts, bestuurders, bewoners en ondernemers op een nieuwe manier een gesprek te starten over een complex onderwerp. De eerste pilot is in de Leidsepleinbuurt en start vanaf november 2019 en loopt door in 2020. Meer informatie op: www.amsterdamsounds.waag.org

Meetsafari in de stad
Op 7 november organiseert Waag vanaf 20.00 uur tot 22.00 uur een bijeenkomst over het project Amsterdam Sounds. Deze avond worden de nieuwste ontwikkelingen geïntroduceerd op het gebied van sensortechnologie voor geluidsoverlast, en maakt u kennis met inspirerende voorbeelden van bottom-up projecten. U gaat ook zelf aan de slag met het meten en opnemen van geluid rond de Waag.

Door samples te verzamelen worden sensoren getraind die het mogelijk maken om geluidsoverlast in Amsterdam op een nieuwe manier te onderzoeken. Met innovatieve open-source sensoren is het mogelijk om type geluiden te herkennen en de geluidsklasse te bepalen. De sensortechnologie is oorspronkelijk ontwikkeld door Sensing Clues om geluiden van illegale houtkap en stropers in de jungle herkennen. Met de toenemende drukte in de Amsterdam en de daarbij horende geluidsoverlast in de binnenstad, worden deze sensoren ook in onze eigen urban jungle ingezet om stadsgeluiden herkennen.

Het programma

  • Introductie: wat is geluidsoverlast en hoe meten we geluid met de apparatuur?
  • Metingen: zelf op pad in de Nieuwmarktbuurt
  • Borrel: napraten en bevindingen delen

Waar?
Start 7 november om 20.00 uur in de Waag, Nieuwmarkt 4, 1012 CR Amsterdam, Kaart bekijken

Kosten
Kaartjes zijn 5 euro (inclusief één drankje)

Aanmelden
Aanmelden via:

Amsterdam Sounds
De meetsafari is onderdeel van het project Amsterdam Sounds. Amsterdam Sounds is een uniek en experimenteel project, dat als aanvulling dient op de huidige aanpak van de gemeente. Dankzij deze werkwijze kunnen burgers, handhavers, experts en bestuurders elkaar op een nieuwe manier vinden rondom een complex onderwerp.

Amsterdam Sounds is een project van Waag, Gemeente Amsterdam, Ombudsman Metropool Amsterdam, Sensemakers Amsterdam en Sensing Clues.

 

Lees ook: Burgers meten geluid