Amsterdam autoluwer

Print Friendly, PDF & Email

2novWoensdag 2 november vanaf 5.00 uur is het niet meer mogelijk om met de auto te rijden vanaf de Vijzelstraat en de Spuistraat naar het Muntplein. De gemeente waarschuwt dat dwars door de binnenstad met de auto er niet meer kan.

Het Singel tussen het Spui en de Heiligeweg wordt ook autovrij en is er eenrichtingsverkeer langs de Amstel. Voor laad- en losverkeer gelden aparte regels. Zij kunnen tijdens afgesproken tijdstippen zorgen voor bevoorrading van het stadshart en Leidsestraat/Leidseplein, zonder dat er omgereden moet worden.

Kentekenonderzoek
Wethouder Pieter Litjens (VVD) constateerde na uitgebreid kentekenonderzoek in het westelijk deel van het centrum (Muntplein e.o.), dat daar veel auto’s onnodig rijden. Slechts 25% van het verkeer daar heeft een bestemming in het gebied, zoals laad/los verkeer of vergunningshouders. Afgesproken is dat de verkeersmaatregelen door een team van de gemeente gemonitord worden en flexibel zijn. Indien nodig worden de maatregelen bijgesteld.

Oostelijk Centrum
Zo’n kentekenonderzoek vond afgelopen juni ook plaats in het oostelijk deel  van het centrum (Nieuwmarkt en Valkenburgerstraat e.o.). De resultaten van dat onderzoek zijn eind november beschikbaar. Bewoners in de Valkenburgerstraat bij de IJ-tunnel constateerden vorig jaar al dat 2/3 van het verkeer daar niet hoeft te zijn (per maand gaan door de IJ-tunnel zo’n 1,2 miljoen auto’s). De bewoners daar verwachten niet anders dat ingrepen in de Valkenburgerstraat niet kunnen uitblijven. Door het afsluiten van het Muntplein is zelfs de verwachting dat 33% meer verkeer door de Valkenburgerstraat gaat.

S100
De gemeente volgt van 23 november tot 7 december met behulp van kentekencamera’s het verkeer op invalswegen rondom de S100 (Stadhouderskade). Er zijn op 50 locaties camera’s aanwezig. Lees hier meer.

 

Meer informatie over de afsluiting Muntplein op: amsterdam.nl