Zondagsschilders in de Stopera

Print Friendly, PDF & Email

Op 14 maart 2018 demonstreerde de 83-jarige Vereniging De Zondagsschilders samen met Fair City (stop de uitverkoop van de stad) tegen haar dreigende dakloosheid. Het pand aan de Geldersekade waar de Zondagsschilders hun vele activiteiten uitvoeren is door de gemeente verkocht, waardoor de vereniging per 1-1-2019 op straat dreigt te staan.

Zie ook ons eerdere artikel. En de petitie staat ook nog open.

Een boze maar toch vrolijke stoet van kunstenaars verzamelde zich op de Nieuwmarkt, en begaf zich via Kloveniersburgwal en Staalstraat naar de Stopera. Ze droegen vele kunstwerken mee waaronder geschilderde portretten van nogal wat gemeenteraadsleden en wethouders.

In de Stopera werden de handtekeningen overhandigd aan wethouder van den Burg en ging het luidruchtige protest nog een poos door. Beter dan woorden: bekijk het VIDEOVERSLAG:

In de Stopera kwam steeds de gedachte bovendrijven: de begane grond van het Stadhuis wordt verbouwd. Nee, er komen geen gemeentelijke functies, geen maatschappelijke instellingen, geen beeldverhaal van de geschiedenis van Vlooijenburgh, niet de wijze woorden van Spinoza, of speelse lessen in Democratie. In plaats daarvan iets onduidelijks met “leuke” winkeltjes en veel horeca, en zogenaamd een verbinding met de Waterloopleinmarkt om jaja! een nieuwe golf toeristen te trekken onder het motto:

GEMAAKT IN AMSTERDAM

Wat een geweldige oplossing dient zich nu zomaar aan! Verhuis de Zondagsschilders toch naar de Stopera, 7 dagen in de week. Werkruimtes, exposities, cursussen. Licht, ruimte, veel aantrekkingskracht voor Amsterdammers. Activiteiten in de avond en op zondag maken het plein levendiger, zonder overlast.
En als een kunstenaar iets wil verkopen: de markt is voor de deur!