Winterterrassen

Print Friendly, PDF & Email

Op 1 november gaan de regels voor winterterrassen weer in. In het terrassenbeleid van het stadsdeel Centrum staan die regels duidelijk beschreven. Voor de grote uitgaanspleinen wijken de regels af, omdat daar nauwelijks omwonenden zouden zijn.

In “Stedelijke kaders Terrassenbeleid” uit 2012 valt te lezen: “Het uitgangspunt van het winterterras is een klein terrasje aan de gevel; verwarmingsapparatuur aan de gevel is daarbij toegestaan.”
Dat kleine terrasje zie je in de praktijk in het centrum wel eens, gezond verstand van de exploitant, maar het terrassenbeleid van stadsdeel centrum noemt het niet.

De regels voor het centrum luiden sinds oktober 2015:

Aan het exploiteren van een terras in de winter zijn de volgende voorwaarden verbonden:
 • het terras mag alleen geëxploiteerd worden tussen 07.00 en 22.00 uur;
 • na sluiting van het terras, moet het meubilair worden opgestapeld tegen de gevel van het horecabedrijf;
 • terrasmeubilair moet na sluiting van de horecazaak worden binnengehaald;
 • nieuw te bouwen elementen zoals afdaken en luifels (onderdelen van het gebouw) en objecten zoals terrasschotten en parasols zijn niet toegestaan (markiezen en zonnewering zijn geen “gebouwde elementen” en zijn daarom weltoegestaan);
 • na sluiting van het terras wordt het trottoir door de exploitant schoongemaakt;
 • dat tijdens Oud & Nieuw (31 december) terrassen tot 20.00 uur geëxploiteerd worden.
Uitzondering uitgaanspleinen
De uitgaanspleinen Rembrandtplein, Thorbeckeplein, Leidseplein en het Kleine-Gartmanplantsoen mogen tijdens het winterseizoen een terras exploiteren van 07.00 uur tot 24.00 uur, onder de volgende voorwaarden:
 • dat binnen de aangewezen gebieden het gebruik van parasols en terrasschoten is toegestaan;
 • dat binnen de aangewezen gebieden terrasmeubilair buiten mag worden opgeslagen, conform de regeling voor zomerterrassen;
 • dat tijdens Oud & Nieuw (31 december) terrassen tot 20.00 uur geëxploiteerd worden.

Eigenaardig
Deze regels staan ook in de voorwaarden bij terrasvergunningen. Echter, in een vergunning van juni 2018 staat er plotseling nog een uitzondering: de Nieuwmarkt. In juni 2017 was dat nog niet zo. Wel blijft de openingstijd in het winterseizoen beperkt tot 22.00 uur. Ons is verzekerd dat er sinds eind 2015 geen wijzigingen in het terrassenbeleid zijn geweest. Wij wachten nog even af of dit allemaal wel klopt. Vooralsnog verwijzen wij vragenstellers naar het officiële beleid (wat anders?).
Als u weet hebt van nog meer uitzonderingen, vraag het na en laat het ons weten.

Volgens het bestemmingsplan is de Nieuwmarkt een uitgaanscentrum voor de buurt en ook verder weg, toch is het vooral een woongebied, ook rond het plein. Dat mag niet vergeten worden door vergunningverleners. Er staan nogal wat bewoonde monumenten, waarbij je niet zomaar dubbelglas aan kan brengen. Laten we het plein en bewoners in ieder geval in de winterperiode wat rust gunnen.

Opwarming
Al die terrasverwarmingsapparaten, als je langs zo’n rijtje terrassen loopt krijg je de neiging om je jas maar uit te trekken. Letterlijk stadsverwarming, je vraagt je of het echt nodig is om zoveel energie te verstoken. Laten we toch gewoon in een gezellige kroeg binnen zitten met de deur dicht en lekker warm.

Bijlage: Horecabeleid stadsdelen

 

 

2 reacties

 1. Secretaris d'Oude Stadt schreef:

  Het zou ons niet verbazen. Wij gaan informeren

 2. carlos schreef:

  Beste Oude Stads vrienden,

  Volgens mij zijn de nieuwe terrassen op het Rokin ook permanent bezig de kou te doen smelten.
  Is dit ook een uitgaansplein geworden?