Vakantieverhuur

Print Friendly, PDF & Email

Vergunningen vakantieverhuur van 1 juli tot 24 augustus 2020. Bron Nico van Gog

En dan zie je alweer zo’n onduidelijke bekendmaking: Verleend vakantievergunning: Op adres Korte Keizersstraat 8-1, 1011GH te Amsterdam is op 31-08-2020 een tijdelijke vergunning tot 01-04-2021 verleend voor het deels onttrekken van bewoning tbv Vakantieverhuur.

Die combinatie vakantieverhuur en deels onttrekken? We zoeken het op, particuliere vakantieverhuur op de website van de gemeente.
En ja, dat dachten we al:

https://www.amsterdam.nl/wonen-leefomgeving/wonen/vakantieverhuur/
Bij vakantieverhuur verhuurt u uw hele woning en bent u zelf niet thuis als uw gasten in huis zijn.

Verhuurt u alleen een kamer of deel van uw woning, en bent u thuis tijdens het verblijf van uw gasten, dan spreken we over een bed & breakfast.

Klik je door naar Vergunning, dan kun je lezen dat je alleen maar iets hoeft aan te vragen, €45,- te betalen, en dan krijg je een vergunning. Die vergunningen lopen tot april, of je het nou in mei aanvraagt of in februari.
Er zijn wel voorwaarden, het mag niet als de woning van een corporatie is, en soms is een vergunning brandveilig gebruik nodig. Wordt dat bij de aanvraag gecontroleerd? Vast niet, daar is zo’n vergunning te goedkoop voor.

Hoe ziet een bekendmaking voor een Bed&Breakfast vergunning er dan uit? Ook een voorbeeld:

Verleend met overgangsrecht onttrekkingsvergunning Staalstraat 30 Op adres Staalstraat 30, 1011JM is op 28-08-2020 een tijdelijke vergunning tot 01-07-2028 verleend voor het deels onttrekken van bewoning tbv een Bed & Breakfast.

Dezelfde formulering dus: deels onttrekken.

In de Raadscommissie Wonen en Bouwen 2 september sprak Maikel van Leeuwen in (helaas kan dat nog steeds alleen schriftelijk, dus kunnen er geen extra vragen worden gesteld). Dit betrof het gebrek aan inzichtelijkheid in “de zogenaamde verkamer-, AirBnB-en B&B-vergunningen”, de incompleetheid van bekendmakingen, en de verwarrend geformuleerde bekendmakingen. De inspreker biedt mede namens Nico van Gog advies en hulp aan om meer duidelijkheid te verschaffen. “Tenslotte kunnen wij burgers alleen participeren als alle bekendmakingen op een juiste en toegankelijke manier worden ontsloten.”

Raadslid vd Heuvel (CU) stelde wethouder Ivens de vraag hoe dat zo fout heeft kunnen gaan. Ivens was er ook helemaal niet blij mee, maar het zou rechtgezet zijn. We zullen het zien. De publicaties waren (en zijn?) uitbesteed aan een extern bureau.

Zie ook

Bekijk hieronder het antwoord op de vraag over de publicatie van de vergunningen in de raadscommissie Wonen en Bouwen

 

2 reacties

  1. standaert schreef:

    Tijdelijke verhuur tot 2028? Dit is geen B&B of AirB&B maar het commercieel exploiteren van een woning die dus niet meer beschikbaar is voor een woningzoekende.

    • de redactie schreef:

      Die vergunningen tot 2028 betreffen alleen Bed & Breakfast. Gedeeltelijke onttrekking dus, zoals het heet, in aanwezigheid van eigenaar of hoofdhuurder, en geen verhuur van een hele woning. Ongetwijfeld zullen er lieden zijn die een loopje met de wet nemen en doen waar ze zin in hebben. Meld het als je dat merkt, anders kan de gemeente er niets tegen doen.