Test evenementengeluid

Print Friendly, PDF & Email

Op woensdag 20 juni jl. vond in het Amsterdamse Bos een uniek evenement plaats. In opdracht van het Stedelijk Evenementenbureau van de gemeente Amsterdam organiseerde het bedrijf Event Akoestics een dag om muziekinstallaties te testen. Het ging daarbij om te luisteren of de maatregelen op de zogeheten BBT lijst (best beschikbare techniek) van het gemeentelijke geluidbeleid voor evenementen, werken en kan worden uitgebreid.

Een viertal leveranciers van geluidsapparatuur waren bereid gevonden om het nieuwste van het nieuwste op dit gebied te laten zien. Van de ochtend tot eind van de middag werden de installaties getest. Dat gebeurde door met speciale ruis geluid de omgeving in te strooien die door een 30-tal geluidsmeters in de wijde omgeving werd vastgelegd.

In de 2e helft van de middag mochten geluidsadviseurs, bewoners, organisatoren en de pers een kijkje komen nemen om te zien en horen wat er die dag was gedaan. Ook konden wij zelf een half uur lang langs alle installaties lopen om te horen welk geluid en wat het effect was van de nieuwste installaties. Het was bij sommige installaties duidelijk merkbaar dat het geluid gericht kon worden naar voren. Daar wil je dit geluid ook hebben; voor de bezoekers van muziekevenementen. Naar achter en opzij was het geluid dan behoorlijk stiller. Er waren opstellingen met containers als afscherming, maar ook afscherming d.m.v. “baffels”. Dit zijn dikke doeken aan de zijkanten en achterkant van een opstelling. In een opstelling waren dit soort maatregelen min of meer geïntegreerd in de installatie zelf.

Alle meetdata wordt de komende weken geanalyseerd en daarna publiekelijk gedeeld.

Al met al een unieke en zeer interessante test. En laten we hopen dat hiermee zowel de concertbezoeker als de omwonenden zijn/haar voordeel kan doen.

Door: Erik Roelofsen, Nederlandse Stichting Geluidshinder (NSG)
Foto’s: Erik Roelofsen en Peter Welp

Klik hier voor het bericht van de gemeente over dit onderzoek (en vooral de commentaren er onder….)

Bekijk hier het filmpje van AT5