Subsidie

Print Friendly, PDF & Email


Op 3 juli ontving d’Oude Stadt een brief van het subsidiebureau dat de gemeente voornemens is onze subsidie te beëindigen. Op dit voornemen kon binnen 2 weken na dagtekening (1 juli) een zienswijze ingediend worden. Dat heeft het dagelijks bestuur van d’Oude Stadt op 14 juli gedaan.

Het bestuur had eind juni in een gesprek met de subsidie ambtenaar al te horen gekregen over dit voornemen. Een korting van 40% in 2021, nog eens 40% in 2022, en de laatste 20% in 2023. Een bezuiniging zou ons niet verbaasd hebben (de coronacrisis), maar dit viel ons wel heel rauw op het dak. De brief van 1 juli bevestigde het voornemen, maar gaf geen andere motivering dan dat er minder geld beschikbaar is voor de “Sociale Basis” (de pot waaruit de subsidie komt). De uitwerking van die afbouw van de subsidie is al binnen een jaar funest voor de organisatie. De subsidie is alleen voor de huisvesting, en op deze manier, zonder een alternatief, kan volgend jaar zomer de huur al niet meer betaald worden.

Zienswijze
Het bestuur diende dinsdag 14 juli bij de gemeente een zienswijze in op het voornemen. d’Oude Stadt heeft een jarenlange subsidierelatie met de gemeente. Daarom acht het bestuur van d’Oude Stadt zeer goede gronden aanwezig dat dit voornemen geen doorgang kan vinden en vertrouwt erop dat gezocht wordt naar andere oplossingen. De zienswijze eindigt met het voorstel om eerst met elkaar in overleg gaan alvorens het Dagelijks Bestuur van het Stadsdeel Centrum een definitief besluit neemt.

Bijlagen:

 • Geen. U kunt de schriftelijke zienswijze van het bestuur inzien op het Wijkcentrum (ma-vr, 13.30-17.00 uur. Er worden geen kopieën verstrekt! De stukken zijn vertrouwelijk.

Zie ook:

 

11 reacties

 1. Renée van der Haar schreef:

  wat kunnen we hier aan doen, een petitie starten????

  • Wijkcentrum d' Oude Stadt schreef:

   We moeten wachten op de reactie op onze zienswijze. Waarom wij opeens moeten verdwijnen.

 2. dienie meijs red Wijkkrant Jordaangoudenreael schreef:

  Ook Wijkcentrum Jordaangoudenreael heeft dezelfde brief gekregen. Het voortbestaan van de papieren Wijkkrant is daarmee van de baan. Welke informatie te vinden is en waar dan in een digitale versie is volstrekt vervallen, evenals de informatie over de activiteiten van de organisaties in het Huis van de Buurt en Reel.

  • wijkcentrum d'Oude Stadt schreef:

   Wij hebben begrepen dat er voor de buurtkranten een ander subsidiepotje wordt gezocht, en dat er in september gesprekken over zijn. Het zou direct gaan vallen onder de “gebieden”. Je kunt je afvragen wat er dan overblijft van de onafhankelijkheid.

 3. mevr.A.Okhuizen schreef:

  Het zou heel mooi zijn om ze een plek te geven in de plint v h stadhuis er moest ook een invulling komen met een sociale functie . Nu wij al een tijd niets meer vernomen hebben van Amstel 1 in de plint van het nog te verbouwen stadhuis, is er misschien wel weer ruimte.

  • Wijkcentrum d' Oude Stadt schreef:

   Wij hebben ons in 2018 opgegeven voor de invulling van de plint, omdat er naast winkels ook ruimte zou zijn voor maatschappelijke initiatieven. Wij hadden een plan om de ruimte te delen met bewonersgroepen en -organisaties. De verdeling van de ruimtes was toen al (en nog?) in handen van een commerciële partij, en de gemeente bemoeide zich er niet mee. Wij werden afgewezen. We vermoeden ook dat de (onder)huur voor de subsidieverlener te hoog zal zijn geweest.
   Dat commerciële plan schijnt nu toch echt van start te gaan: “leuke winkeltjes” en horeca.
   Wel is er door de gemeente een “huis van de stad” gepland. Waar iedereen initiatieven kan komen ontwikkelen. Maar ook dat gaat nog lang duren en of d’Oude Stadt daar een vaste plek kan vinden?

 4. Baul Verhulst schreef:

  de vraag is ook op basis van welke argumenten/feiten indertijd wel een subsidie is toegekend …..

 5. Egbert Boeker schreef:

  Bezuinigen op de sociale basis is het domste wat je kunt doen

 6. Hetty schreef:

  De wijkcentra in Amsterdam worden de nek omgedraaid! Is dit in het kader van democratisering waar het huidige college zo vol van is?
  Het college van B en W heeft 3 miljoen euro aan subsidies verdeeld voor evenementen in Amsterdam volgend jaar.
  Ik begrijp dit niet meer.

 7. WB schreef:

  Leg een ponton ergens in een gracht, koop een 2e hands porta-cabin, en zet die op die dekschuit.
  dat cheelt anzienlijk in de kosten

 8. ReindeR Rustema schreef:

  Huisvesting in de Stopera dan maar. Gemeente is eigenaar van het stadhuis bij mijn weten, dus kan zelf besluiten een ruimte weg te geven.