Resultaat zelf meten

Print Friendly, PDF & Email

waagokta600

Woensdagavond 19 oktober in de Waag op de Nieuwmarkt kregen de deelnemers aan de Urban AirQ de metingen van hun sensoren. Aanwezig waren ook de wetenschappers, studenten van de HvA, het Longfonds, GGD Amsterdam en Roeland Rengelink, lid van het dagelijks bestuur en lid bestuurscommissie Centrum.

In de zomer hebben bewoners rond de Nieuwmarkt/Valkenburgerstraat deelgenomen aan Urban AirQ en op 15 plekken aan hun woningen sensoren gehangen. De sensoren meten NO2, Fijnstof, de temperatuur en luchtvochtigheid. Het KNMI heeft alle data geanalyseerd.

Begonnen werd de presentatie van het KNMI met het proces van calibratie van de sensoren en daarmee de vaststelling dat waarden van de metingen correct zijn.  Uitgebreid werd daarna ingegaan op de vragen die de deelnemers voorafgaand aan het de uitvoering van het project zich stelden. Daarna was er ruimte voor discussie met elkaar.

De deelnemers riepen op dat de politiek nu echt iets concreets moet gaan doen aan de luchtkwaliteit in bepaalde straten, die ver boven de Europese norm zitten van van 40 μg/m³ Stikstofdioxide (NO2). Het project zelf meten geeft bewoners data in handen waarmee de politiek te overtuigen is. Zo werd uit de cijfers duidelijk dat in een maand meer dan 1,2 miljoen auto’s door de IJ-tunnel gaan. Het effect van het dichtgaan van die tunnel in de zomer liet zich dan ook (positief) zien in de metingen van de luchtkwaliteit.

Zonder dat Waag Society iets kan beloven over de haalbaarheid, kunt u uw vragen over de data en analyses ook voorleggen aan de groep studenten van de HvA die er nu mee aan de slag gaan. Zij zullen uw vragen bekijken en onderzoeken of ze binnen hun project met deze vragen aan de slag kunnen.
Mail je vragen!

De data van de metingen (ruw en bewerkt) komen binnenkort online te staan.

Bekijk hier de presentaties en het verslag van dit onderzoek.

Lees hier hoe het in maart begon.