Plan Valkenburgerstraat

Print Friendly, PDF & Email

valkenburgerstraat600

Vanwege de slechte luchtkwaliteit, zichtbaar gemaakt door het meetpunt Valkenburgerstraat, hebben buurtbewoners een plan gemaakt voor de verbetering van het leefklimaat op het traject Weesperstraat – Mr. Visserplein – Valkenburgerstraat. Met dat buurtplan benaderden ze de Academie van Bouwkunst om mee te denken over een visie en verbetering van het gebied. De uitwerking van dat plan wordt op 3 juni om 17:30 in Café Filter, aan de Valkenburgerstraat 124, gepresenteerd.

Bewonersvraag
De vraag van bewoners voor verbetering van het leefklimaat op de stedelijke stadsas Weesperstraat – Valkenburgerstraat, grofweg begrensd door het Weesperplein, de IJtunnel, Plantage Muidergracht en de Amstel, sluit goed aan bij de ambitie van de Academie. Eind maart is daarom landschapsarchitect en docente aan de Academie van Bouwkunst Philomene van der Vliet (www.boomlandscape.nl) samen met de eerstejaars studenten Stedenbouw & Landschapsarchitectuur aan de slag gegaan.

De studenten ontwikkelen vanuit een gedegen analyse van de locatie een inspirerende visie op bovengenoemde stadsas en werken beeldbepalende plekken van hun visie uit tot concrete inspirerende ontwerpvoorstellen. Elementen die in het plan een rol spelen zijn: inrichting, verbinding met bestaande buurten en buurtinitiatieven, vergroening, luchtkwaliteit en verkeer. De stad Amsterdam vormt zo voor de studenten en docenten van de Academie van Bouwkunst een permanent lab voor hun ontwerpopgaven. In deze studieopdracht wordt samengewerkt met buurtbewoners van de Valkenburgerstraat. Na 8 weken zijn studies afgerond en is er nu een publieke presentatie.

Buurtontmoeting en update
Onder de titel: Buurtbewoners & ondernemers Valkenburgerstraat gaan voor gezonde lucht & een bruisende stadsstraat zijn buurtbewoners en belangstellenden uitgenodigd voor een ontmoeting en update van de activiteiten. In Café Filter aan de Valkenburgerstraat 124 wordt op 3 juni om 17:30 uur een informele presentatie gegeven door studenten van de Academie van Bouwkunst over hun visie op de verbetering van de Valkenburgerstraat en buurt. Bewoners zijn ook gevraagd om hun eigen ideeën voor een betere en mooiere Valkenburgerstraat te delen in een schrift ter plekke.

Deze ontmoeting wordt mede mogelijk gemaakt door:
Milieudefensie, Knowledge Mile, de Academie van Bouwkunst, De Waag Society, Café Filter, Restaurant Olijfje, Fix It, Stadsdeel Centrum en Wijkcentrum d’ Oude Stad.