Plan voor Valkenburger- en Weesperstraat

Print Friendly, PDF & Email

filter3

Vanwege de slechte luchtkwaliteit, zichtbaar gemaakt door het meetpunt Valkenburgerstraat, hebben buurtbewoners een plan gemaakt voor de verbetering van het leefklimaat op het traject Weesperstraat – Mr. Visserplein – Valkenburgerstraat. Met dat buurtplan benaderden ze de Academie van Bouwkunst. Die liet studenten meedenken over een visie en verbeteren van de leefbaarheid van het gebied. De uitwerking van dat plan werd op 3 juni in Café Filter, aan de Valkenburgerstraat 124, gepresenteerd.

Bewonersvraag
De vraag van bewoners voor verbetering van het leefklimaat op de stedelijke stadsas Weesperstraat – Valkenburgerstraat, grofweg begrensd door het Weesperplein, de IJtunnel, Plantage Muidergracht en de Amstel, sluit goed aan bij de ambitie van de Academie. Eind maart is daarom landschapsarchitect en docente aan de Academie van Bouwkunst Philomene van der Vliet (www.boomlandscape.nl) samen met de eerstejaars studenten Stedenbouw & Landschapsarchitectuur aan de slag gegaan.

De studenten ontwikkelen vanuit een gedegen analyse van de locatie een inspirerende visie op bovengenoemde stadsas. Elementen die in hun plannen een rol spelen zijn: inrichting, verbinding met bestaande buurten en buurtinitiatieven, vergroening, luchtkwaliteit en verkeer. Vooral meer groen, meer leefruimte en minder auto’s zijn de  kenmerken van de plannen die (internationale) studenten ontwikkelden. Iedere student kwam met zijn eigen ideeën (klik op de foto’s hieronder).


De stad Amsterdam vormt zo voor de studenten en docenten van de Academie van Bouwkunst een permanent lab voor hun ontwerpopgaven. In deze studieopdracht werd samengewerkt met buurtbewoners van de Valkenburgerstraat.