Peukenrapers

Print Friendly, PDF & Email

Van een betrokken bewoner ontvingen we een kopie van zijn raadsadres

Raadsadres & OPEN BRIEF

Aan de gemeenteraad van Amsterdam

Amsterdam, 24 januari 2018

Beste mensen,

Regelmatig zie ik medewerkers van de gemeente Amsterdam op straat peuken oprapen met een raapstok bij de horecabedrijven.

Ik gun deze mensen zeker hun baantje, maar vermoed dat het mensen zijn met een bijstandsuitkering of een afstand tot de arbeidsmarkt, maar toch vind ik het complete onzin dat hiervoor medewerkers van de gemeente of in opdracht van de gemeente worden ingezet.

Als ik het beperk tot de Zeedijk dan zie ik elke ochtend honderden peuken op straat liggen, vooral bij de horecagelegenheden. Niemand neemt de moeite om de peuk in een afvalbak te deponeren en bij de uitgangen van de horeca en gevelbankjes is geen asbak of iets dergelijks te vinden.

Men vindt het normaal om de peuken maar straat te gooien. Aan het milieu, de gevolgen hiervan in het riool en aan de kosten van de waterzuivering denkt niemand. De gemeente Amsterdam stimuleert het peuken gooien dus ook nog eens door medewerkers de straat op te sturen om de peuken op te rapen. Eén voor één. Waarschijnlijk interesseren de kosten van de waterzuivering u niet. Dat is immers een ander ‘potje’. Of vergis ik me?

Ondernemers zijn verplicht om de stoep in een straal van 25 meter van hun zaak schoon te houden. Waarom stuur de gemeente dan de ‘peukenrapers’ op pad?

Vroeger hoorde ik mijn ouders vaak zeggen: Ton, ruim je eigen rommel op’. Maar blijkbaar hoeft dat in Amsterdam op straat niet. De gemeente stuurt wel een medewerker.

De gemeente Amsterdam is mijn inziens compleet doorgeslagen in het vertroetelen van ondernemers en wil nog steeds te weinig budget vrij te maken voor handhaving. Ik ben er van overtuigd dat de ‘peukenruimer’ goedkoper is dan een handhaver.
Laat ik dan ook maar gelijk in het kader van de wet openbaarheid van bestuur vragen wat de kosten zijn van een peukenruimer, hoeveel er zijn en wat dit de stad op jaarbasis kost.

Peuken opruimen lijkt mij meer iets voor gedetineerden of mensen die een alternatieve straf krijgen. Wat mij betreft krijgen de ondernemers die de stoep niet schoonhouden voortaan als alternatieve straf peuken oprapen in de hele stad. Een geldboete werkt onvoldoende.

Graag een inhoudelijke reactie waarom u mensen de rommel van anderen laat opruimen en hier de horeca niet op aanspreekt of durft aan te spreken..
Verder stel ik voor dat de horeca ondernemers in Amsterdam allemaal worden verplicht om bij hun zaak minimaal één peukentegel te plaatsen uiterlijk in 2020 en dat ze tot die tijd verplicht zijn om enkele asbakken te plaatsen of aan de gevel te bevestigen.

Hoogachtend,
AJ

Lees ook de beantwoording van het raadsadres