Onthulling

Print Friendly, PDF & Email

Fred Geukes Foppen (li) en Job Cohen (re)

Op 11 mei is de gedenkplaat onthuld ter nagedachtenis aan de doden die vielen, als gevolg van de bommen op 11 mei 1940 op de Blauwburgwal. Allen die dit gedenkteken door hun giften mogelijk hebben gemaakt, willen wij bij deze namens de initiatiefnemers hartelijk danken. De herdenkingsbijeenkomst in de Dominicuskerk zal hopelijk op 11 mei 2021 plaatsvinden.

Vier bommen op de Blauwburgwal
Artikel in de Dominicuskrant, door Fred Geukens Foppen
Zaterdagochtend 11 mei 1940, even voor elf uur. De paters van de St. Dominicus-kerk aan de Spuistraat schrokken van de enorme knal vlak bij hun kerk. De paters waren bezig met de voorbereidingen voor de viering van Pinksteren. Sommigen renden meteen naar buiten om te kijken wat er aan de hand was.
In de Korte Korsjespoortsteeg kwamen geschrokken mensen hen tegemoet rennen om ze te waarschuwen. Er waren bommen gevallen op de hoek van de Blauwburgwal en de Herengracht, waar het café van Jan Pelle had gestaan. Lees verder …

Video opname van de onthulling


Bombardement Blauwburgwal – onthulling gedenksteen from Lukraak on Vimeo.

De herdenking van de bommenlastArtikel in Buurtkrant Zeven (juni), door Marijke Winnubst.

De geschiedenis herhaalt zich: berekende stilte om de onthulling van de gedenksteen voor de slachtoffers van het bombardement op de Blauwburgwal. Toen de oorlogszucht, nu een niets- ontziende virusepidemie. Toch ontdeed oud-burgemeester Job Cohen, precies om 10.54 afgelopen 11 mei, de gedenksteen van het provisorisch aangebrachte foulard en onthulde de 44 namen met leeftijden van 6 – 72 van alle slachtoffers, die Fred Geukes Foppen, heldhaftig en vastberaden, van de vergetelheid redde. Een sobere ceremonie en een sober applaus op intelligente afstand.
Daarna legde de toen vijfjarige ooggetuige Nico Schoen, toen onderweg met zijn buurman, nu geflankeerd door zijn schoondochter en kleinzoon, hevig geëmotioneerd bloemen, namens allen die er niet waren. Ook zijn tranen vertegenwoordigden het jarenlange onverwerkte diepe verdriet van hen die niet aanwezig konden of mochten zijn.

Doordat de geplande bijeenkomst in de Dominicuskerk niet doorging, blies de kille Noordooster de kleine groep van omstanders en initiatiefnemers voortijdig huiswaarts, waar we het tweede, nieuw verschenen boekje van Fred Geukes Foppen: In Memoriam de Blauwburgwal 11 mei 1940, verhalen van ooggetuigen en slachtoffers op details konden raadplegen en de filmreportage van Robin Bekker, Lukraak-TV, te bekijken.

Als er witte rook uit de schoorsteen van de gezondheidsepidemiologische afdeling kringelt zal de herdenkingsbijeenkomst in de Dominicuskerk alsnog gehouden worden, op 11 mei 2021.

In aansluiting op het in 2019 verschenen Bommen op de Blauwburgwal is nu uitgegeven In Memoriam de Blauwburgwal, € 14,00. Verkrijgbaar bij Boekhandel de Evenaar, Korsjespoortsteeg 2, en bij de Stadsboekwinkel. Ook te bestellen bij de uitgever: Champlemy Pers.