Ondergrondse afvalcontainers

Print Friendly, PDF & Email

Beetje bij beetje komen er steeds meer ondergrondse afvalcontainers, ook voor restafval. Nu zijn Wetering- en Noorderbuurt aan de beurt. Het voorstel is aan de belanghebbende bewoners en ondernemers voorgelegd, per locatie kon via een interactieve kaart een reactie worden geschreven of een alternatieve plek worden aangegeven (t/m 4 januari 2021). Daarna wordt bekeken welke gewenste wijzigingen mogelijk zijn en volgt de mogelijkheid om een zienswijze over het eventueel gewijzigde voorstel in te dienen.

Zie het filmpje en de interactieve kaart bij de informatie van de gemeente. In dat filmpje wordt ook verteld aan welke voorwaarden een containerlocatie moet voldoen. Er komen geen containers meer voor plastic afval, dat kan net zo goed in de restafvalvererking gescheiden worden.

De afbeelding hierboven laat het tweede schetsontwerp zien, klik erop en u kunt dan inzoomen op details.
De gemeente organiseert 4 online bijeenkomsten, op dinsdagen 12 en 19 januari van 16-18 uur, de twee andere in overleg met de buurt. U kunt zich hier aanmelden: https://www.amsterdam.nl/afval-en-hergebruik/ondergrondse-afvalcontainers/afvalcontainers-centrum/herinrichting-wetering-noorderbuurt/

In de buurten hebben bewoners een gezamenlijke werkgroep opgericht die zich tegen het plan verzet: Werkgroep Afval Wetering- en Noorderbuurt.
Misschien zijn er in deze buurten helemaal geen problemen met het huidige systeem van ophalen huisvuil. Willen de bewoners geen afval scheiden? Of willen zij wel containers maar niet voor hun woning of bedrijf? Of gaat men er al bij voorbaat van uit dat er niet vaak genoeg geleegd wordt?

Wie heeft al ervaring met zo’n fijnmazig syteem, met containers voor zowel glas en papier als restafval? Staat op de containers wat waarin moet? Staat er duidelijk, in meerdere talen, hoe je karton netjes in de papiercontainer krijgt? Als een willekeurige container bv. driekwart vol is, gaat er dan automatisch een seintje naar de ophaaldienst of komt er toch domweg een of twee keer per week een grote wagen en wordt het afval er in de tussentijd naast gezet of zomaar ergens, buiten het zicht van klikkende buren of eventuele camera’s?. Schrijf het hier, onder Reacties.

Melden
En natuurlijk, of het nu om afval bij containers gaat of elders verkeerd geplaatst: bel 14020 en meld het.. U kunt ook het onlineformulier gebruiken. Daar staat wel bij dat het wel drie dagen kan duren. Dan hebben de ratten en meeuwen natuurlijk allang al opgevroten of verspreid.

 

5 reacties

  1. JOYze schreef:

    Gezien de slechte staat van onze kademuren in A’dam kunnen zware vuilnis wagens niet langer overal komen. In Noorder en Weteringbuurt zijn we met een werkgroep doende ijzersterke alternatieven te ontwikkelen. En dit gaat lukken

    • de redactie schreef:

      Duidelijk. Jammer dat dat argument niet in het WeVe stukje stond. We zijn heel benieuwd naar de alternatieven.

  2. Gert-Jan van der Weijden schreef:

    Op de Oostelijke Eilanden inmiddels een paar maanden ervaring.
    Van mij wel een beetje vertekend, want ik had als bewoners van een appartementencomplex met eigen containers al het gemak van 7×24 mijn afval kwijt te kunnen.

    1. Bijzetafval: Mooie term 😉 Ik zie dat vooral bij de containergroepen waar 3 of 4 containers met alle afvalsoorten bijeen staan.
    Door de grofvuil-op-verzoek inzamelwijze van stadsdeel centrum heb je geen idee of de banken en matrassen naast de containers aangemeld zijn om op te laten halen, of dat iemand die er gewoon maar naast heeft gedumpt.
    (dit is meer een pleidooi om grofvuil weer op vaste dagen te doen)

    2. Adopteren van een container. Er wordt wat weinig ruchtbaarheid aan gegeven, maar ca 10% vd containers is geadopteerd door een buurtbewoner. Je krijgt dan bezem, handschoenen etc, en een sleutel om aan de zijkant vd container een deurtje open te maken. en een telefoonnummer waarmee je meldingen met (kleine) voorrang worden behandeld.

    3. Klein dingetje: de kleppen van de papier en de plasticcontainer maken best wat herrie. OK, je schrikt er niet van wakker, maar om 23:30 is het onnodige geluidsoverlast

    4. Containers zijn (waren?) met Oudjaar een geliefd doelwit.

    5. Wat een zegening dat die lelijke glasbakken het straatbeeld uit gaan. Nu de textielcontainers nog ondergronds!

    6. Was de redactie in een wat negatieve bui toen die stukkie werd geschreven? 😉

    • de redactie schreef:

      Integendeel. Het was in plaats van een nogal negatief verhaal dat wij ontvingen van/over NIMFY’s (Not In My Front Yard) die tegen ondergrondse containers zijn als ze in het zicht van café’s of bij dure woningen staan. En er bij voorbaat van uitgaan dat het overal een puinhoop wordt. We hebben daarom de informatie van de gemeente maar opgezocht, en het is prachtig als je dicht bij huis je gescheiden afval kwijt kan. We kennen het verschijnsel bijzetafval (houden we er in), en we kunnen ons best voorstellen dat je er daar juist minder van krijgt. Papierbak vol? dan kan het ook bij het restafval. Maar nergens vermeldt de gemeente wanneer de restafvalbakken (de grote hoop) geleegd worden. Vandaar de vragen.

      De 2 containers voor plastic op de Nieuwmarkt zijn niet zo lang geleden vervangen door een ondergrondse die je hoort kauwen als je er wat ingegooid hebt. Prachtsysteem, enorme verbetering. Wordt nu afgeschaft. Plastic moet voortaan bij het restafval zodat de vuilniswagens minder zwaar worden en de bruggen minder belasten …