Milieudefensie bij hof

Print Friendly, PDF & Email

9 april zat Milieutensie opnieuw in de rechtszaal voor gezonde lucht. Het was de zitting bij het Gerechtshof Den Haag over het hoger beroep van de staat tegen het gewonnen kort geding om gezonde lucht. De uitspraak wordt 22 mei verwacht.

In september vorig jaar won Milieudefensie het kort geding dat was aangespannen tegen de Nederlandse Staat. De Staat ging in hoger beroep op slecht één eis uit het vonnis van de rechter: de overheid mag geen nieuwe maatregelen nemen die de kans op overschrijdingen van de Europese wet voor luchtkwaliteit vergroten. Kennelijk wil de overheid gewoon blijven vervuilen.

Zitting
Drie rechters bogen zich over de vraag: mag de Nederlandse overheid maatregelen nemen die de lucht vervuilen, zoals bijvoorbeeld hogere snelheden invoeren of nieuwe wegen aanleggen, op plekken waar de luchtkwaliteit al zo slecht is dat het kan leiden tot nieuwe overschrijdingen van de normen? Milieudefensie vindt van niet. Advocaat Phon van den Biesen heeft in de rechtszaal nogmaals benadrukt hoe belangrijk schone lucht is. Ook gaf hij aan dat de Staat verplicht is zich aan de wet te houden, dus dat het dan logisch is dat zij geen maatregelen mag nemen die ertoe kunnen leiden dat ze de wet overtreden. De landsadvocaat vond dat zo’n maatregelenverbod in vervuilde gebieden strenger is dan de Europese wet en vindt dat dit verbod weer van tafel moet. De rechters stelden verschillende vragen en zullen zich nu over alle informatie gaan buigen. De uitspraak wordt 22 mei verwacht.

Wat moet de overheid eigenlijk nu al wel doen?
Tegen de andere twee punten van de kort geding uitspraak ging de staat niet in beroep. Dus moet de overheid:

  1. de knelpunten (plekken waar de luchtkwaliteitsnormen worden overschreden) in kaart brengen.
  2. zo snel mogelijk voldoen aan de Europese wet voor luchtkwaliteit.

Daarom kwam  staatssecretaris Stientje van Veldhoven op maandag 26 maart met nieuwe maatregelen om in de meest vervuilde straten in Amsterdam de luchtkwaliteit te verbeteren. Die maatregelen blijken waarschijnlijk niet voldoende om aan het vonnis te voldoen. Tot en met 7 mei kan iedereen zijn mening geven over de effectiviteit van de voorgestelde maatregelen. Dat gaat via een zienwijzeprocedure.

Tijdlijn rechtszaken Milieudefensie tegen de overheid