“Het is genoeg”: Overtoerisme en onvoldoende maatregelen

Print Friendly, PDF & Email

Waar maakt het Samenwerkend-burgeractie-platform tegen het overtoerisme in Amsterdam zich druk over: Deel 68- Overtoerisme: Een bericht van Wijkcentrum d’Oude Stadt, Wij Amsterdam Stop de Gekte, Voordestad, Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad en Stichting Katrijn 9+

Zij en wij melden: Het is Genoeg…! Huidige maatregelen gemeente Amsterdam, verminderen overtoerisme in Amsterdam allerminst!
Amsterdam, 15 juni 2023
Uit recent beschikbaar gekomen cijfers blijkt dat dit jaar voor het eerst het aantal bezoekers aan Amsterdam ver boven de 20 miljoen zal uitkomen. Dat is ruim boven het maximum aan bezoekers waaraan het gemeentebestuur van Amsterdam zich eerder in een verordening heeft vastgelegd. En dat niet voor niks! De bewoners van Amsterdam en vooral de “oude” binnenstad ervaren dagelijks de grote druk van de vele bezoekers. En dan moet het zomerseizoen nog beginnen! Tot tien jaar geleden was het nog te harden: 10 miljoen bezoekers. Nu meer dan 20 miljoen. En naar 2025: 25 miljoen!
Het overleg van organisaties in o.a. de binnenstad, die zich keren tegen het overtoerisme (hieronder), constateert echter dat de maatregelen, die de gemeente zich voorneemt om het te veel aan bezoekers terug te dringen volstrekt onvoldoende zijn.
Enerzijds heeft de gemeente het plan om de toeristenbelasting met 1% en € 1 te verhogen. Dat betekent maar enkele euro’s meer per hotelovernachting. Dat houdt geen enkele “overmatige” bezoeker van de stad tegen!
Anderzijds zal het plan om onder meer het aantal B&B’s iets te verminderen, ook geen noemenswaardige vermindering van het aantal bezoekers inhouden.
Tel daarbij de meer dan 20 miljoen dagjesmensen/bezoekers op. Dat maakt het verder dichtslippen van de stad en de voortgaande onleefbaarheid voor haar bewoners compleet!
Kortom het totaal aantal bezoekers zal, als het hierbij blijft, jaarlijks tot ver boven de 40 miljoen uitkomen. En mogelijk nog verder stijgen de komende jaren!
Wij vinden dat onaanvaardbaar. Zeker nu de gemeente zichzelf na een handtekeningenactie van bewoners van Amsterdam heeft vastgelegd op een maximum van 18 tot 20 miljoen bezoekers.
Wij eisen daarom dat de gemeente effectieve, resultaatgerichte maatregelen neemt om het aantal bezoekers aan de binnenstad omlaag te brengen. Maatregelen die nog deze zomer ingaan! Bijvoorbeeld een veel hogere toeristenbelasting en vermakelijkheids-belasting. En het alsnog invoeren van het ingezetenen-criterium bij de coffeeshops.
Samenwerkend-burgeractie-platform tegen het overtoerisme in Amsterdam. Het is genoeg…!

5 reacties

 1. EvelienvanOs van den Abeelen schreef:

  Als mensen = toeristen wordt aangeraden om te vertrekken vanuit het Wallengebied, dan kun je in aangrenzende gebieden erop wachten dat het ’s nachts keet wordt en is tot een uur of 5 in het weekend.
  Het zogenoemde waterbed-effect.
  Hoe dit op te lossen weet ik niet goed maar niet alleen dit maar ook al die groepsrondleidingen (met vaak veel teveel mensen) leveren echt heel wat overlast op.
  Een kudde toeristen vóór je raam of deur (die proberen naar binnen te kijken) is niet zo fijn.

 2. Jan schreef:

  De stad is in de eerste plaats van de bewoners

 3. Wim Ruijgh schreef:

  Geheel eens. Op welke wijze gaat het gemeentebestuur nu worden benaderd?

 4. ReindeR Rustema schreef:

  Even dacht ik ‘nou zal je het hebben’; ze komen in actie: traangas gooien, met water spuiten, barricades in de straten… Een grassroots ‘stay away’-campagne. Maar nee. Alleen de maatregelen belasting verhogen en wiet uitsluitend voor locals is niet genoeg:

  – De verhoogde belasting treft een heel groot deel van de bezoekers niet. De dagjesmensen uit Nederland, de toeristen die uit buurlanden komen en overnachten in de regio… Het zal wel voor extra inkomsten zorgen, maar het is de vraag of het ontmoedigt. Het maakt de overnachting een klein percentage duurder. Sommige toeristen haken dan misschien af, maar anderen die laat boeken en nu in de regio terecht komen (of niet boeken) omdat de mooiste plekken in de stad vol zijn nemen hun plek wel weer in.

  – Of het ingezetencriterium werkt is ook maar de vraag. Het proberen waard misschien wel, maar ik vrees dat het nauwelijks effect heeft en vooral (ad hoc) dealers aantrekt. Als je ziet hoeveel mensen nu statiegeld verzamelen. Als je Amsterdammer bent kan je dan voor een coffeeshop gaan staan met een bord om je nek ‘I can go inside and buy for you’: ad-hoc dealers. In het zuiden van het land waar het ingezetenencriterium lijkt te werken hebben ze dat probleem waarschijnlijk niet, maar ze hebben ook niet de inwoners hebben die vuilnisbakken op straat omkeren op zoek naar statiegeldflesjes.

 5. Josje Janse schreef:

  Deze ‘brief ‘zegt precies wat veel vrienden en kenissen van mij ook vinden .
  Het is veel te druk op straat en vooral langs de grachten .
  En dan die TikTok rijen en het vuil die de toeristen daardoor achterlaten voor de bewoners , de meeuwen en de ratten .
  Doe er als je blieft iets aan .