Grastegels

Print Friendly, PDF & Email

Kijk, daar houden we nou van. Gewoon gras tussen de straatstenen. En dit idee lijkt er op. Helaas alleen gepropageerd in Amsterdam Oost. Wie pikt het op in het Centrum en in de hele stad?

Gehoord van Amsterdam Rainproof? Op de website Stem van Oost stond vanaf 27 oktober dit pleidooi van Frank van Groen om de stad wat te vergroenen en vooral: betere opvang van regenwater. Op zijn idee waren bij sluiting 281 stemmen voor en 7 stemmen tegen, en het lijkt er op dat hij zijn idee bij de bestuurscommissie Oost kan gaan toelichten.
Als dit inderdaad een goed plan is, dan is het natuurlijk een goed plan voor ALLE stadsdelen.

Wie wil dit voor ons oppakken? Uiteraard in samenwerking met Frank van Groen.

Zijn voorstel:

Standaard vervanging van bestrating op parkeervakken door grastegels bij herprofilering en aanleg nieuwe straten.

Grastegels zijn betonnen of kunststof tegels met daartussen grote perforaties en dus ruimte voor grond. Het met grastegels bestraatte oppervlak is verhard en kan door verkeer zonder enig nadeel gebruikt worden.

Groot voordeel boven traditionele bestrating is dat regenwater makkelijker in de bodem kan doordringen. Hierdoor wordt het riool minder belast en fungeert het parkeeroppervlak als klimaatbuffer.

Afhankelijk van de parkeerintensiteit op een bepaald stukje parkeervak kunnen in het aarden gedeelte van de grastegels wilde planten groeien. Hierdoor zal het met grastegels bestraatte oppervlak een groener aanzien krijgen. De planten en hun zaden zullen als voedsel dienen voor tal van dieren en daarmee de biodiversiteit verhogen.

Overal in Amsterdam zijn eentonig verharde parkeervakken aanwezig die meer of minder intensief worden gebruikt. Door de bestrating bij herprofilering standaard te vervangen door grastegels kan een straat vergroenen.

Een straat met grastegels in de parkeervakken heeft een groener aanzien en vormt een prettiger leefomgeving voor mens en dier.

KERNBEGRIPPEN;
Meer opvang vermogen van regenwater.

Een groenere leefomgeving met een hogere biodiversiteit.

Een koelere stad in de zomer.

Enkele pilots in 2018 op geschikte plaatsen in Amsterdam Oost, bijvoorbeeld Tuinwijck bij het Muiderpoortstation.

Wij willen toevoegen:
Doe ook maar een paar pilots in het Centrum. Bijvoorbeeld de parkeerplaatsen langs de grachten.

En natuurlijk wensen wij Frank van Groen veel succes!

Aanvulling april 2018:

N.B. Dit positieve verhaal heeft ook een keerzijde. Voor het Centrum zijn grastegels niet nuttig, en misschien zelfs een slecht idee. Zie Grastegels? Toch maar niet …