Goed nieuws?

Print Friendly, PDF & Email

Met datum 3 november 2017 heeft de rechter positief beslist op ons verzoek om te mogen blijven zitten in de Nieuwe Doelenstraat. Tot 1 april 2018.

Al 30 jaar zit d’Oude Stadt aan de Nieuwe Doelenstraat 55. Het pand is van de oude eigenaar (Coöperatie De Key) overgegaan naar een beleggingsmaatschappij. De nieuwe eigenaar heeft het huurcontract opgezegd en wenst in plaats van € 18.000 incl BTW per jaar € 75.000 te ontvangen (ex BTW!). Bij de rechtbank Amsterdam hebben wij een verzoek tot ontruimingsbescherming ingediend.

Uitspraak
De zitting was op 13 oktober. De (kleine) rechtszaal zat vol met supporters van d’Oude Stadt. De rechter benadrukte toen al het beschermingsrecht dat de wet biedt aan de huurder. In de uitspraak van 3 november geeft de rechter meer gewicht aan het maatschappelijk belang van d’Oude Stadt, dan aan het commerciële belang van de verhuurder. Ook benadrukte de rechter dat d’Oude Stadt niet van een ruimte van 160 m2 ineens genoegen zou moeten nemen met slechts 50 m2. We mogen blijven tot 1 april 2018.

Het is een mooie uitspraak. De complimenten gaan naar onze advocaat Jan Overes, die iedere donderdagmiddag het juridisch spreekuur doet bij d’Oude Stadt. De uitspraak geeft ons tijd om verder te zoeken naar een passende ruimte.

Subsidieverzoek
Het bestuur heeft bij het zoeken naar een pand niet stil gezeten en kwam zelfs in september met een (uiteraard duurder) concreet alternatief. Daarop is bij het stadsdeel een subsidieverzoek ingediend. De behandeling daarvan werd doorgeschoven naar de bestuurscommissie. Het verzoek daar stond pas dinsdag 7 november op de agenda voor besluitvorming. Het pand was inmiddels al verhuurd aan een ander. De bestuurscommissie wees conform de “Voordracht” van de bestuurscommissie Centrum het subsidieverzoek af, maar gaf wel ruimte om onder voorwaarden (bezettingsgraad en eigen inkomsten) een nieuw verzoek in te dienen. Wordt vervolgd.

Volg hier de beraadslaging van de bestuurscommissie vanaf 2:16:50

Bijlage

Lees hier de hele uitspraak van de rechtbank