Geluidmeten bij bewoners aan evenemententerrein

Print Friendly, PDF & Email

Nu bij nog meer evenementen! De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied zoekt bewoners die tijdens muziekevenementen mee willen werken aan geluidsmetingen binnen en buiten hun woning. Tijdens de metingen is een klein plekje nodig voor meetapparatuur, in een aantal woningen in de omgeving van een bepaald evenement. De metingen zijn van belang voor de toetsing van het nieuw te ontwikkelen evenementenbeleid.

Welke bewoners kunnen zich aanmelden
Bewoners die vlak bij een van de onderstaande evenementen wonen, en hun medewerking willen verlenen aan de metingen. Dat kunnen bewoners zijn van traditionele woonhuizen, maar ook van woonboten. Zij hoeven zelf niets te doen, er hoeft alleen maar apparatuur te worden geplaatst en later weer opgehaald.

Waar en wanneer
De Omgevingsdienst zoekt  bewoners in de buurt van  de volgende evenementen:

  • Het Amsterdam-Pride feest op het Amstelveld op 4 en 5 augustus.
  • De botenparade van de Pride op 5 augustus.
  • Het Prinsengrachtconcert  op 19 augustus.
  • Het Jordaanfestival op de Appeltjesmarkt op 25 tot en met 28 augustus.
  • Kwaku Summer Festival Mandelapark weekenden tm 7 augustus
  • Milkshake festival Westergasfabriek 29-30 juli
  • Appelsap fresh music festival Flevopark 11-12 augustus
  • Encore festival NDSM-werf 19 augustus
  • Vollt Loves Summer NDSM-werf 26 augustus
  • Valtifest NDSM-werf 9 september

Aanleiding
Amsterdam ontwikkelt nieuw geluidbeleid voor evenementen in de stad. De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied ondersteunt en adviseert daarbij de gemeente. Onderdeel van het beleid is het in- en uitpandig meten / monitoren van geluidsniveaus tijdens evenementen.

Praktijkgegevens echt nodig
Het is voor de Gemeente Amsterdam van belang om goede praktijkgegevens te krijgen om daarmee het nieuwe evenementenbeleid te kunnen toetsen en zo nodig bij te stellen. Voor u als bewoner is het van belang dat de Gemeente Amsterdam het beleid op de juiste gegevens baseert en zo een goede belangenafweging kan maken tussen de belangen van de bewoners en die van de evenementen.

Het MeTravo-koffertje

Wat gebeurt er thuis
Voor de metingen werkt de Omgevingsdienst samen met EventAcoustics (voor de monitorsystemen) en Het GeluidBuro (voor handmatige metingen). De continue-metingen (monitoring) worden bij u thuis gedaan door een onbemand meetstation/koffertje: de MeTrao. Daaraan zit een microfoon (op kabel), die zowel binnen als buiten opgesteld kan worden (soms met statief). Met die meetkoffer wordt continue het evenementengeluid gemeten/gemonitord, zowel aan de gevel als binnenshuis. De gegevens worden – via internet – rechtstreeks op een centrale server opgeslagen. De ramen en deuren dienen gedurende de meting gesloten te zijn.

U hoeft niet thuis te zijn/blijven tijdens het evenement
Wanneer u tijdens het evenement niet thuis kunt of wilt zijn, is het zelfs beter. Voor de metingen binnen is het handig wanneer er zo min mogelijk stoorgeluid is.  Regel dan wel even een sleutel of maak t.z.t. nadere afspraken.

Aanvullende praktische info,  stroom en Wifi
De meetkoffer wordt vooraf geïnstalleerd  en later opgehaald door een technicus van het bedrijf Eventacoustics. Er blijft niemand bij. Het tijdstip van vooraf plaatsen en na afloop ophalen van de meetkoffer vindt (telefonisch) in overleg met u (op afspraak) plaats. Bij voorkeur wordt de meetkoffer aangesloten op uw netstroom- en uw Wifi-aansluiting. Dit is echter niet noodzakelijk. Indien dat niet mogelijk is kunnen de koffers ook zelfstandig werken (middels accu’s en mobiele datatelefonie).

Er worden geen audio-opnamen gemaakt, doch alleen meetdata verzameld en opgeslagen.

Op één meetkoffer kunnen twee meetmicrofoons worden aangesloten (bijvoorbeeld één voor binnen en één voor buiten). De microfoons zijn met een kabel van enkele millimeters doorsnede met de koffer verbonden. Samen met u wordt gekeken hoe een en ander het beste en zonder schade aan uw woning geïnstalleerd kan worden.

Meld u aan
Geef uw adres, postcode  en contactgegevens op aan Peter de Groot van de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied. Uit alle aangeboden adressen worden de definitieve meetpunten geselecteerd (Er zijn namelijk maar een beperkt aantal meetkoffers beschikbaar per evenement). Daarna neemt de Omgevingsdienst weer contact met u op om zo nodig nadere en praktische gegevens uit te wisselen.

Handmatige metingen
Daarnaast zullen er ook handmatige metingen worden uitgevoerd. Naast de verschillende onbemande monitormetingen – waar wij nu adressen voor zoeken – zal er in opdracht van de gemeente een team medewerkers van Het GeluidBuro rondom de evenementen kortstondige metingen binnen en buiten woningen  (gelijktijdig) uitvoeren. Zij bellen (onaangekondigd) aan bij woningen waar mensen thuis zijn en vragen of zij binnen en buiten mogen meten. Zij voeren bij toestemming een meting van een paar minuten uit en nemen nog enkele kenmerken van de gevelisolatie op. Totaal kan dit 10 tot 15 minuten in beslag nemen. Wellicht bellen zij ook bij u aan. Ook dan hopen wij op uw medewerking.

De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied
Sinds 1 januari 2013 verzorgt de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied de uitvoering op het gebied van bodem-, milieu- en bouwhandhaving, -vergunningverlening en -toezicht in het Noordzeekanaalgebied namens diverse gemeenten en de provincie Noord-Holland. Meer informatie vindt u op www.odnzkg.nl.