Fietsdemo | Klimaatactiedag 25 september

Print Friendly, PDF & Email

Dit najaar roept de stakingsbeweging Fridays For Future op tot een wereldwijde klimaatactiedag. De Amsterdamse Klimaatcoalitie organiseert daarom op 25 september een fietsdemonstratie. Zet de datum in uw agenda en doe ook mee.

Op 25 september is de wereldwijde klimaatactiedag en vinden overal ter wereld demonstraties en manifestaties plaats, allemaal aangepast aan de Covid-19-omstandigheden. In Amsterdam organiseert de Klimaatcoalitie vanuit verschillende locaties fietsprotesttochten, met als verzamelpunt het Museumplein en einddoel de Stopera. De Klimaatcoalitie bestaat o.a. uit Fridays For Future Amsterdam, Extinction Rebellion, Code Rood, Comité Schone Lucht, en ook d’Oude Stadt.

In het kort:

  • 👉
Fietsprotest op 25 september georganiseerd door de Amsterdamse Klimaatcoalitie
  • 👉
Protest is onderdeel van een internationaal en nationaal protest uitgeroepen door de klimaatstakende jongeren (Fridays For Future).
  • 👉
Verzamelen vanaf verschillende locaties, waaronder Lutkemeerpolder, locatie geplande biomassacentrale Diemen, etc. Samenkomen bij Museumplein en dan met zijn alle naar Stopera fietsen.
  • 👉
Timing: namiddag rond 16.00 uur, exacte tijd wordt nog bevestigd.

Achtergrond
De afgelopen maanden heeft de Covid-19-pandemie activisten gedwongen nieuwe manieren van protest te vinden en digitaal activisme te gebruiken om klimaatactie te eisen, aangezien marsen niet gepast waren. 25 september is de eerste wereldwijde actiedag van het jaar.

De komende maanden en jaren zullen cruciaal zijn om te zorgen voor een veilige route richting minder dan 1,5 ° C opwarming, een doelstelling die is vastgelegd in de Overeenkomst van Parijs. Als we de risico’s van het veroorzaken van onomkeerbare kettingreacties buiten de menselijke controle willen minimaliseren, moeten we nu actie ondernemen. Het is daarom essentieel dat de klimaatcrisis niet wordt vergeten in de schaduw van het coronavirus, maar als de hoogste prioriteit wordt beschouwd. Fridays For Future blijft protesteren zolang de exploitatie van de natuur wordt voortgezet. De vorm van protest zal worden aangepast aan de lokale Covid-19-omstandigheden en op plaatsen waar fysieke actie zal plaatsvinden, zullen deelnemers worden gevraagd om voorzorgsmaatregelen te nemen om de verspreiding van het virus te voorkomen. In gevallen waarin fysiek protest ongepast is, zullen we ons in plaats daarvan wenden tot digitale actie.

Corona maatregelen:
– Bij acties: houd 1.5 meter afstand van elkaar.
– Draag tijdens acties een mondkapje
– Was of desinfecteer regelmatig je handen
– Blijf thuis als je (milde) klachten hebt

Meer details van de planning van de protesten volgen later. Zie o.a. ook: https://extinctionrebellion.nl/events/wereldwijde-klimaatactiedag-25-september-2020/