Expositie GELUID als STADMAKER

Print Friendly, PDF & Email

Op donderdag 15 maart 2018 om 17:00 uur is de opening van de expositie: “GELUID als STADMAKER”. Iedereen is van harte welkom. De expositie hangt in het wijkcentrum en is vrij toegankelijk tijdens de openingsuren.  

Soundtrackcity onderzoekt samen met een groep van 20 betrokken Amsterdammers rond het Mr. Visserplein en het Centre for Urban Studies (CUS) van de Universiteit van Amsterdam (UvA) hoe stadsgeluid een positieve bijdrage kan leveren aan het verblijfsklimaat van de stad.

Voorbeeldproject: Crowdsourcing Mr. Visserplein
Hoe kan omgevingsgeluid een positieve bijdrage leveren aan de stedelijk leefomgeving? Soundtrackcity heeft een model ontwikkeld om dit te onderzoeken. Crowdsourcing Mr. Visserplein richt zich op een concrete plek in de Amsterdamse Waterloopleinbuurt. De onderzoekslocatie is een omstreden verkeersknoopunt, een ‘onaffe’ plek in de stad, waar iedereen een mening over heeft: hier valt iets te verbeteren. Met de bewoners, passanten en gebruikers van dit hybride stuk stad verzamelen we ter plaatse indrukken en ervaringen.

Bottom-up benadering
Twintig lokale experts, mensen uit de buurt, zijn betrokken bij Crowdsourcing Mr. Visserplein. Hun bevindingen leveren unieke gegevens rond geluidsbeleving op. Door middel van soundwalks, luisteroefeningen en interviews onderzoeken de participanten drie aspecten van het plein: de ruimte, het gebruik en het geluid.

Workshops herontwerp
De lokale experts ontwikkelen ideeën voor herontwerp van het plein, uitgaande van hun auditieve ervaringen; met een architect en een geluidskunstenaar werken ze aan concrete voorstellen die tot een beter verblijfsklimaat op het plein moeten leiden.

Expositie
De voorlopige resultaten van het onderzoek worden gepresenteerd in de expositie GELUID als STADMAKER. Deze expositie is vanaf 15 maart te zien in het Wijkcentrum d’Oude Stad. Iedereen is van harte welkom op de opening van de expositie op donderdag 15 maart 2018 om 17:00 uur.