Dag van de Buurt 2021

Print Friendly, PDF & Email

28 januari organiseerde LSA, het landelijk netwerk van actieve bewoners, de Dag van de Buurt. Over de niet duurzame plofkip aanpak van bovenaf, maar de gewenste van onderaf aanpak. Online en voor wie het gemist heeft terug te zien.

Meer dan duizend bewoners en buurtprofessionals werden online bij elkaar gebracht om te leren van wijkaanpakken in het verleden, anno nu en in de toekomst. Met sprekers, maar ook veel praktische workshops. Het verslag van de Dag van de Buurt 2021 vindt u hier.

ABCD-aanpak
Van de workshops sprong die van Birgit Oelkers er boven uit. Zij vergelijkt de traditionele Wijkaanpak met de wijkaanpak/-verbetering volgens de ABCD-visie/aanpak (Asset Based Community Development). Niet meer de plofkip aanpak, maar de verandering duurzaam slow managen. Bewoners als programmamakers, professionals als participanten, buurtaanbod als leidraad. Goede voorbeelden hoe het ook kan, van onderop.

Birgit Oelkers: Veelal is de wijkaanpak een feest van professionals, waarbij bewoners uitgenodigd worden om te participeren. Draai dat bij de wijkaanpak om naar bewoners aan zet. Begin in de buurt, aanbodgericht, vanuit de betrokkenheid van bewoners, vanuit hun problemen.

Door Birgit worden allerlei handreikingen gedaan om zelf te starten in de eigen buurt; bewoners aan zet. De sessie is opnieuw opgenomen voor hen die er niet bij konden zijn of het nog een keer terug willen kijken.

Bekijk hier de overige video’s van die dag.