Burgerdialoog botenparade Pride

Print Friendly, PDF & Email

De gemeente gaat met Amsterdammers de dialoog aan over (slechts) de Botenparade, niet over de rest van de Pride. Dat gaat via een enquête. Of deze enquête daartoe bijdraagt ligt aan de antwoorden. Wij roepen u daarom op deze enquête in te vullen. Doe het snel: het evenementenbureau zegt dat er niet meer dan 2000 mensen mee mogen doen.

Wij zijn getipt door een Facebookgebruiker. Inmiddels heeft het Stedelijk Evenementenbureau de enquête uitgezet onder bewoners(of comité), die actieve betrokkenheid hebben getoond bij de jaarlijkse Pride Amsterdam. De enquête gaat alleen over de botenparade. Dat lijkt een gemiste kans, maar de enquête bestaat deels uit open vragen.

Twee ronden
De enquête gaat in twee fasen. Dit is de eerste ronde. U dient een e-mailadres in te vullen. Dat mailadres is nodig om u te kunnen uitnodigen voor de tweede ronde en om uw antwoorden te bevestigen.

Vragen
De eerste vraag is of u de botenparade in 2018 bezocht heeft (of niet). Omwonende die binnen gezichts/gehoorsafstand thuis was? Kies maar wat. Daarna waardeert u de botenparade (van 1-10). Vervolgens komen er 2 open vragen (3.Wat waardeer je het meest aan de botenparade?; 4. Als je één ding zou kunnen veranderen aan de botenparade, wat zou dat dan zijn?). Het antwoord daarop is beperkt tot 220 tekens. Op basis van steekwoorden uit uw antwoord reageert het systeem meteen met reacties die andere schreven (zie onder). De toegevoegde waarde van de gimmick is onduidelijk en werkt sturend.

Daarna volgen 3 achtergrond vragen “voor de statistische verwerking van het onderzoek”. Dat zijn vragen over leeftijd, waarvan ons de relevantie ontgaat evenals de postcode en als laatste of u zich identificeert met de lhbti gemeenschap, of niet. Na versturen ontvangt u een email om uw deelname te bevestigen.

Vul in
Voor de goede orde: wij hebben niets tegen het idee achter de Pride. Echter volgens ons is de laatste jaren de Pride: nog steeds te luid, te druk, en met te weinig handhaving. De gemeente heeft van een kritische noot nooit willen horen. Het zou goed zijn als de gemeente door deze enquête anders gaat denken over (de organisatie van) de Pride en evenementen in het algemeen. Of deze enquête daartoe bijdraagt ligt aan de antwoorden. Wij roepen u daarom op deze enquête in te vullen.

Ga naar de enquête via deze link

Hieronder de gimmick: de reacties van anderen in beeld (voor een vergroting klik 2 x op de afbeelding):

De gimmick: de reacties die anderen schreven meteen in beeld (een voorbeeld)

6 reacties

 1. Maryo schreef:

  Ik ben verliefd geworden
  Op een meisje
  Wie had dat nou ooit gedacht
  Ik niet eens

  Dat na mijn dertigste nog wel
  Het was even een omschakeling
  Het gekke is
  Dat alles anders is geworden

  Ik loop in Nieuw West niet hand in had
  Ook kussen wij elkaar soms niet in het openbaar
  En als we dat wel doen

  Dan zijn er vaak mannen die dat geil vinden
  Soms ook expres dichterbij komen
  Intimiderend, dat wel

  We wilden graag op vakantie
  Maar moesten uitzoeken
  Waar naartoe
  Want het wordt niet altijd gewaardeerd
  Juist op vakantie
  Even uit de sleur
  Even uit ons werkritme

  Het kan niet overal…

  Onszelf zijn
  Ik hoop dat dat bij jullie wel kan
  Er is soms lawaai
  We wonen in een drukbevolkte stad
  Ik ben hier gekomen
  Uit een dorp
  Naar het vrije Amsterdam

  Wij mogen niet overal onszelf zijn
  Dat is geen dag
  Alles bij elkaar opgeteld
  Kunnen dat zomaar weken zijn
  Maar bij mijn vrienden is het nog erger
  Die gaan soms elke dag gebukt onder
  Gescheld
  Geweld
  Intimidaties
  Op straat

  In Amsterdam

  Het vrije Amsterdam
  Daar waar Amsterdam ooit voor stond
  Dat wilt u wegrukken?

  En waarom?
  Om één dag per jaar
  Wilt u misschien
  Voortaan elke dag
  Hand in hand lopen
  Met hetzelfde geslacht
  Is het dan wat je had verwacht?

  Of voelde u zich
  Onveilig
  In uw eigen stad

  Lawaai is vervelend
  Gescheld klinkt ook als lawaai
  Elke dag weer
  Voor sommigen van ons
  Geweld
  Is nog veel erger
  Het gebeurd nog steeds
  Niet gelezen van dat homekoppel uit Arnhem?
  Geslagen door een betonschaar

  Vervelend hè
  Dat dat is gebeurd?
  Ze kunnen vast nooit meer zonder trauma de straat op
  Bang om weer aangevallen te worden

  Wat nog veel vervelender is
  Is het lawaai tijdens de botenparade Amsterdam

 2. Cees van Nierop schreef:

  Veel van de reacties hierboven zijn wat mij betreft terecht. De Pride is een evenement dat uitdrukkelijk HOORT bij een stad als Amsterdam, maar de randverschijnselen rond de jaarlijkse botenparade (boten langs de kant van de route met een eigen muziekinstallatie en veelal zonder vergunning!) zijn ook mij een dikke doorn in het oog. Het zou veel uitmaken als de gemeente en de organisatie erin zouden slagen om aan dit randverschijnsel een definitief einde te maken. Maar laat dit niet betekenen dat we afscheid moeten nemen van de botenparade, want dat zou echt een afgang voor Amsterdam als ’tolerante’ atad zijn.

 3. Arnoud van Thiel schreef:

  Ik woon al tientallen jaren in het centrum en 18 jaar vlak bij de Prinsengracht waar de Pride langskomt. Ik vind het wel een lawaaiige bedoening, maar ik zou het niet willen missen. De saamhorigheid en de gemoedelijke dikke vinger naar de gevestigde orde horen zo bij Amsterdam. Helaas nemen volkomen overbodig politici en ondernemers steeds nadrukkelijker de kans waar om zich te profileren. Dat haalt veel van de spontaniteit weg en verandert het feest langzaamaan in een commercieel pretpark en een publieke populariteitspol. Duurzaamheidstip: doe wat aan die confettikanonnen, want de snippers van vorig jaar liggen nog in mijn tuintje.

 4. R. Bakker schreef:

  Op zo’n moment ben ik blij dat ik in een buitenwijk van Amsterdam woon en daar (nog) geen overlast van massatoerisme ondervind.

 5. J. Overweg schreef:

  Uitstekend dat aan de grote variatie in sexuele geaardheid aandacht kan worden besteed. Het wereldwijde gehuichel hierover en de reacties met vreselijke gevolgen zijn te verafschuwen. Dat de gay-pride mogelijk is in Amsterdam is alleen maar toe te juichen. Maar als binnenstadbewoner vraag ik wel om wat meer rust. Ook erger ik mij aan al die mensen die al vroeg naar de stad komen met klapstoeltjes en die de indruk wekken dat zij naar “optocht” zoals een bloemencorso komen kijken. Maar ja, zo zijn mensen ook. Echter: weg met de versterkte muziek op de grachten !!

 6. Myriam Corzilius schreef:

  Ik vond de Pride altijd heerlijk, ze voeren uitbundig langs mijn huis op de Prinsengracht was een goede, uitbundige sfeer en de Pride heeft en had zeker een functie. Pas de laatste jaren is de Pride echter ook vooral verworden tot een massa bijeenkomst, voor groepen en mensen die bezopen en of stoned zijn. Bij mij voor de deur lagen drie sloepen tegen elkaar aan, allen verhuurt door een aardige jongeman voor 75Euro pp ? Daarvoor kreeg je wel ook gratis drank (en pillen). Gaandeweg vielen er dan ook steeds meer dronken en stoned studenten gekleed en wel uit de sloep te water. Een meisje ging zelfs helemaal Out, ik heb haar naar de kant geschreeuwd en naar haar ouders laten bellen. Wat heeft dit alles met de LGBTQI emancipatie te maken heeft, was mij onduidelijk, helaas.