Het Grote Bewonersverkiezingsdebat; feest van de democratie

Print Friendly, PDF & Email

Maandagavond 19 maart om 20.00 uur start in de Zuiderkerk het Grote Bewonersverkiezingsdebat. Georganiseerd voor en door bewoners met d’Oude Stadt. De organisatoren gaan het helemaal omkeren. Bewoners op het podium en de politiek in de zaal. En op het feest van de democratie hoef je je niet aan te melden en ben je altijd welkom. Komt allen en vertel het verder.

Nico van Gog twitterde kort geleden: “Een leuk idee. Is nog nooit eerder gedaan. Zullen we een verkiezingsdebat organiseren onder de bewoners en waar alle politieke partijen in de zaal zitten. Wil wel mee helpen te organiseren. #deomgekeerdewereld

De reacties op het idee zijn laaiend positief, suggesties over onderwerpen stromen binnen en hulp bij het organiseren wordt aangeboden. Dat bracht @OudeStadt, @NicovanGog en @BobMaasNL samen om het debat vorm te geven; om een brug te slaan tussen bewoners en politiek.

Nico van Gog: “Bewoners zitten in de panels, in de zaal politici van alle partijen. En bewoners bepalen. Eigenlijk zouden alle debatten zo moeten zijn, raar dat dat nooit eerder bedacht is”.

Burgerparticipatie
De gemeenteraadsverkiezingen gaan over het kiezen van een vertegenwoordiger namens de Amsterdammers. Eens per vier jaar trekken de politici voor hun plek in de gemeenteraad volle zaaltjes met hun verhalen. En de bewoner mag als ie geluk heeft ook ’n vraag stellen.

De organisatoren vinden dat er meer gedaan kan worden aan echte burgerparticipatie. Ook tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Er is enorm veel kennis in de stad onder bewoners. Daar wordt door de politiek onvoldoende gebruik van gemaakt. In dit Grote Bewonersverkiezingsdebat zijn bewoners aan het woord. Bewoners staan centraal. Politici mogen een vraag stellen. De omgekeerde wereld.

Bob Maas: “Eerste idee is van @NicovanGog. Nu zijn we met zijn drieën bezig het tot een mooi feest van de democratie te maken. We nodigen uiteraard lokale politici van landelijke en lokale partijen  uit om te reageren op vragen en bevindingen van bewoners en natuurlijk ook om vragen te stellen.”

Live-stream
Wij roepen natuurlijk iedereen op om massaal naar de Zuiderkerk te komen en interactief met elkaar mee te doen in het debat. Maar voor hen die verhinderd zijn loopt er vanaf 19:45 uur een live-stream via onze Facebook-Pagina. Na de uitzending kunt u daar alles nog een keertje terugkijken.

Wat: Het Grote Bewonersverkiezingsdebat
Waar: Zuiderkerk, Zuiderkerkhof 72, 1011 WB Amsterdam
Wanneer: maandag 19 maart 2018 om 20:00 uur (inloop 19:30)