Actiemaand Amsterdammers voor Autoluw NU

Print Friendly, PDF & Email

De coalitie van meer dan 40 bewonersorganisaties Amsterdammers voor Autoluw NU riep de maand mei uit tot actiemaand. De coalitie wilde een punt maken, juist nu, omdat de voordelen van autoluw ineens zichtbaar werden. Actie in coronatijden met de anderhalvemeter-regel en een prachtige “anderhalvemeterfoto” van Wim van Iersel.

De coalitie van meer dan 40 bewonersorganisaties Amsterdammers voor Autoluw NU, staat voor snellere invoering van de Agenda Autoluw. De wethouder berichtte op 11 mei nog in Pakhuis de Zwijger, dat ondanks corona en de net uitgebrachte Menukaart, er van de Agenda Autoluw niet werd afgeweken. Dat betekent dus voor de grote straten misschien autoluw ergens in 2040. Dat is vijf gemeenteraadsverkiezingen LATER . Voor die tijd wordt daar dus niets aan minder verkeer gedaan; nee erger ze krijgen er daar 30% meer verkeer bij!

Protest
De veel eerder geplande grote fietstocht op 17 mei, werd door de corona-maatregelen afgeblazen. Toch zochten de activisten een manier om juist nu te pleiten om alle wegen 30 km/u te maken. 30 km/u binnen de A10 (de Buitenring) is het streven (conform moties!), eventueel stapsgewijs (liefst dit jaar!) in te voeren door te starten OP en binnen de S100, de Centrumring.

De voordelen van minder verkeer in de stad tijdens de strenge corona-maatregelen worden door jong en oud onderschreven. Onbegrijpelijk waarom je nu niet wilt oogsten, en dit moment voorbij laat gaan waarop de maatregelen die op je wensenlijstje staan soepel kunnen worden ingevoerd. Wie niet scoort voor open doel lijkt eerder bij de tegenpartij te horen.

Naar de Dam
Actievoeren onder coronamaatregelen is wel heel lastig. Omdat sporten in de buitenlucht inmiddels wel mocht, werd tijdens een eerste trial op 16 mei gekeken wat 20 actievoerders in een sportieve fietstocht in de weg gelegd werden. Met inachtneming van de anderhalvemeter-regel niks eigenlijk. Daarop vormde de week erna een grotere groep de “Tweede Fietssliert“. En zaterdag 30 mei reden de actievoerders de derde fietssliert van het Haarlemmermeercircuit naar de Dam. Een geslaagde actiemaand mei met een pracht foto op “anderhalvemeter” van Wim van Iersel. Begin juni spreekt een delegatie van het collectief Autoluw NU!   met de wethouder.

Ga naar de website: autoluw.nu

Bekijk hieronder het filmpje van de 2e fietssliert