Agenda

Geef voor wormenhotel Bantammerbrug

Duurzaamheid, dat kan toch alleen in de groene buitenwijken? Het kan ook in hartje Centrum! Bewoners en ondernemers van de Geldersekade zetten zich in voor een ‘wormenhotel’ op de Bantammerbrug, een bak waarin wormen van groente-, fruit- en tuinafval hoogwaardige compost maken voor de geveltuinen. Geef voor dit originele, gedurfde buurtinitiatief!

Rijksmonument
De Bantammerbrug, een rijksmonument, verbindt de Wallen met de Lastagebuurt. De brug is ontworpen door de Amsterdamse-Schoolarchitect Van der Mey. Mede door de toegenomen drukte is de brug een ‘hotspot’ van onleefbaarheid. Horecaondernemers, toko’s en Airbnb-verhuurders gebruiken de brug als dumpplek voor grofvuil. Trouw ruimt de gemeentereiniging de rotzooi op, maar direct ontstaan er nieuwe Napolitaanse vuilnisbergen. De brug is ook een illegale taxistandplaats. En op de laad- en losplekken parkeren particulieren. Motoren en scooters belemmeren de vrije doorgang voor voetgangers.

Positief tegenwicht
De eerste stap is dat stadsdeel Centrum de bovengrondse glas- en papierbak weghaalt omdat daaromheen het afval wordt gedumpt. Maar er is meer nodig: een positief tegenwicht tegen wangedrag. En een manier om de vele bezoekers te laten zien dat onze buurt geen pretpark is. Er wonen mensen met hart voor hun buurt. Zo kwamen we op een wormenhotel (zie foto onderaan deze pagina). Een groep buurtbewoners heeft zich opgegeven als beheerders. Zij voeden de wormen met rauw groenteafval, fruitresten en licht geveltuinafval. Restaurant Lastage doet mee.

2000 euro
Er bestaat een mogelijkheid om een wormenhotel in bruikleen te krijgen via de gemeente. Maar dit project heeft zijn maximum bereikt en er is een wachtlijst voor volgend jaar. Daar komt bij dat het gemeentelijke ontwerp voor deze locatie niet robuust genoeg is. Daarom kiest het buurtinitiatief voor zelf aanschaffen van een wormenhotel van Le Compostier. De kosten zijn € 1900,-, training vrijwilligers en installatie inbegrepen. Dit is een aanbieding die geldt tot 31 december. Daarnaast hebben we € 100,- nodig voor een huis-aan-huiscampagne. Zo komen we op een bedrag van € 2000,- dat we via crowdfunding hopen binnen te krijgen.

Wijkcentrum d’Oude Stadt is zo vriendelijk geweest om dit buurtinitiatief te faciliteren. We kunnen gebruik maken van de bankrekening en de Anbi-status van het wijkcentrum voor de crowdfunding-actie.

Samenwerking met stadsdeel
Tot slot. Met de gevraagde 2000 euro voor het wormenhotel zelf zijn we er nog niet. De plek van het wormenhotel, aan de schaduwzijde van het Lianderhuisje op de noordelijke brugvleugel, heeft enige aanpassingen nodig. Er staat nu een fietsenrek. Dat zou herplaatst kunnen worden aan de oostkant van het huisje. Verder zijn er rondom het wormenhotel drie corstenstalen plantenbakken nodig met struiken erin. Deze beschermen het wormenhotel en geven extra schaduw en verkoeling. Wij doen voor deze aanpassingen aan de openbare ruimte een beroep op stadsdeel Centrum. Zo komt het wormenhotel via een mooie samenwerking tot stand.

Hoe steunt u vóór 31 december dit buurtinitiatief?
Stort een bijdrage naar eigen keuze op: NL03INGB0004871888 t.n.v. Wijkcentrum d’ Oude Stadt o.v.v. WORMENHOTEL.

Het wijkcentrum is een ANBI stichting en u kunt uw donatie in mindering brengen op uw belastingaangifte 2017.
Mocht er meer dan de begrote kosten (€ 2.000,-) zijn binnengekomen, dan is uw bijdrage zeker niet verloren. Het wijkcentrum bewaart uw donatie in een fonds bestemd voor een volgend buurtinitiatief om ook elders in de binnenstad een wormenhotel van de grond te krijgen.

Vul alstublieft ook onderstaand formulier in. Wij zullen allen die hun naam achterlaten en deze actie steunen dan op de hoogte houden.
Hartelijk dank voor uw steun.

Wijkcentrum d’Oude Stadt, stichting Geldersekade.org en tientallen individuele bewoners en ondernemers.

Stand

Uw gegevens:
Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld en niet gepubliceerd.

Vragen?
Misschien heeft u vragen of opmerkingen over het buurtinitiatief Wormenhotel Bantammerbrug. U kunt ons ook mailen op stichtinggeldersekade.org@gmail.com. Wilt u ook een wormenhotel in uw buurt? Bent u benieuwd hoe u het wijkcentrum d’Oude Stadt op andere manieren kunt helpen? Of hoe het wijkcentrum u kan helpen met uw idee of probleem? Neem dan contact op met wijkcentrum@oudestadt.nl