Agenda

Lift voor Pentagon

Dinsdag 19 september is de bekisting gemaakt voor de fundering voor de lift aan het Pentagon. Na jaren van discussie komt ie er dan toch. Het besluit om in de binnenhof van het appartementencomplex Pentagon een lift toe te voegen wordt eindelijk gerealiseerd.

Al sinds 2014 praat de projectgroep Taskforce Wonen met Zorg over de lift in wooncomplex Het Pentagon en er is zelfs onderzoek gedaan naar het plaatsen. Toen leek dit weinig kans van slagen te hebben, omdat er bovenop de onderliggende metrobuis gebouwd moest worden. De uitslag van het onderzoek leidde er toe dat de lift werd opgenomen in het jaarplan 2015 van het gebied 1011. Daarin staat dat Stadgenoot in het complex Pentagon in 2015 een lift gaat realiseren om de woningen op de verdiepingen te kunnen labelen voor senioren. Het stadsdeel heeft subsidie voor de lift beschikbaar gesteld en gaat het proces faciliteren.

Lift is toegang senioren
De lift komt voor de bestaande wenteltrap. Dankzij deze lift kunnen de huidige bewoners van 25 woningen op de hogere etages in het wooncomplex langer zelfstandig blijven wonen. Dankzij een goede samenwerking tussen de bewoners, Stadgenoot, Dienst Metro, Stedelijke afdeling Wonen, !Woon en het stadsdeel kan nog in 2015 worden begonnen met de bouw. Het stadsdeel betaalt de helft van de aanlegkosten. De huurderscommissie is tevens akkoord gegaan met een huurverhoging in verband met de extra voorziening. De woningen worden gelabeld voor senioren.

Roeland Rengelink, dagelijks bestuur stadsdeel Centrum: “Dit is een resultaat dat er toe doet: deze lift betekent dat mensen die anders uit de binnenstad hadden moeten vertrekken nu nog jaren hier kunnen blijven wonen.” Bron Nu.nl

Stadsdeel
Het Stadsdeel Centrum probeert het aanbod aan seniorenwoningen in de binnenstad te vergroten en besloot positief. Maar begin maart 2016 had de commissie voor Welstand en Monumenten Amsterdam de aanbouw van een lift nog afgekeurd. Het beleidskader voor de commissie is de nota ‘De Schoonheid van Amsterdam 2013‘. Voor nieuwbouw na 1940 geldt dan dat ingrepen zich moeten voegen in de oorspronkelijke architectuur. Welstandscommissie oordeelde dat zowel de wenteltrap als lift in een ontwerp zouden moeten worden geïntegreerd en zich moeten voegen in de zorgvuldige architectuur van dit gebouw. Daarop is een nieuw ontwerp gemaakt dat uiteindelijk is goedgekeurd en dat wordt nu eindelijk uitgevoerd.

Woensdag wordt het beton gestort. De planning voor de verdere opbouw van de lift is nog niet bekend.